Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Je Stem als Krachtbron

In Je Stem als Krachtbron legt Debby Mureau uit hoe je jouw stem zo aantrekkelijk, duidelijk én gezond mogelijk kunt gebruiken. Waarom dat van belang is vertelt ze in deze preview op haar boek.

Debby Mureau | 5 april 2016 | 3-4 minuten leestijd

Bij ‘eerste indruk’ denken we al gauw aan hoe we er uitzien, welke kleding we dragen en hoe we bewegen. Maar dat je stem juist dát aspect is waarlangs we door anderen binnen één seconde beoordeeld worden op betrouwbaarheid en sympathie, beseffen we niet. En zouden we dat wél doen, dan wordt vaak gedacht; ja, die heb ik nu eenmaal. In het boek Je Stem als Krachtbron, blijkt dat je wel degelijk invloed hebt op je stemgebruik en daarmee op de impact die je maakt tijdens gesprekken, presentaties en onderhandelingen.

Uit recente onderzoeken blijkt dat de stemmen van invloedrijke mensen eenduidige kenmerken laten horen. Iets dat heel goed trainbaar is. Waar zangers en RTV-presentatoren vaak getraind worden wat stemgebruik betreft, ontbreekt dit vaak binnen de opleiding van andere beroepsgroepen. Callcenteragents, verkopers, accountants, advocaten, docenten, ondernemers, leidinggevenden, trainers, sportcoaches, zorgverleners werken ook en vooral met hun stem.

Wist je bijvoorbeeld dat als je je mond iets verder opendoet je overtuigingskracht onmiddellijk toeneemt? Op papier lijkt dat vreemd, maar je ziet het verschil direct! De warmte en toonhoogte van je stem, je spreektempo en de spanning in je kaken hebben meteen invloed op het gesprek. Zonder dat je het weet, kan je eigen manier van spreken je geloofwaardigheid in de weg staan en zo bepalend zijn voor je eerste indruk. Of zoals Gerard Ekdom het zei: ‘al is ze bloedmooi: als er een stemgeluid uitkomt waar je de rillingen van krijgt, pak ik m’n jas’.

In dit boek leer je hoe je je stem zo aantrekkelijk, duidelijk én gezond mogelijk kunt gebruiken. Omdat het onderwerp ‘stem’ soms wat vaag lijkt, is de uitleg zo concreet mogelijk gehouden en gebaseerd op wat voor de meeste mensen werkt. Bovendien kun je datgene wat je in dit boek tegenkomt ook online beluisteren en bekijken via QR codes. Er staan verwijzingen in naar filmpjes van bekende personen die je laten zien wat een stem allemaal kan en met welk effect. De voorbeelden en anekdotes in het boek geven nog meer duidelijkheid. Je stem zegt heel veel over wie jij bent, maar ook over wie je wilt zijn. Je leert welke strategieën je in kunt zetten om anderen te overtuigen en beïnvloeden en welke vaardigheden je kunt oefenen. Je kunt heesheid voorkomen en ontdekken waar je stem goed en minder goed op reageert, zodat je het spreken langer volhoudt als je vele uren per dag moet praten.

In deel I van het boek is uitgelegd waarom: goed verstaanbaar spreken, spreken met een langzamer tempo, het inzetten van je lagere stembereik, het ontwikkelen van je warme stem, het variëren van toonhoogte en timing, het benadrukken van woorden en het leggen van pauzes in je stem vaardigheden zijn die nodig zijn om anderen te beïnvloeden en overtuigen. Of dat nou gewone gesprekken zijn, speeches, presentaties, sollicitatiegesprekken of andere communicatieve situaties zijn: je betrouwbaarheid en deskundigheid laten horen in je stem is iets dat je kunt trainen.

In deel II van het boek kun je die vaardigheden trainen met behulp van concrete oefeningen. Achterin het boek vind je oefenteksten en tussen de bedrijven door kun je de interviews lezen met bekende en ervaren vakmensen, zoals Gerard Ekdom en Jan de Hoop. Ieder met een eigen vakgebied, maar allemaal zeer afhankelijk van de stem. Wees gewaarschuwd: lees je dit boek dan zullen soms ook je lachspieren ongevraagd in actie komen. Want het trainen van je stem is niet alleen slim en professioneel gezien zinvol, het is ook grappig!

Debby Mureau is stem- en presentatiecoach, paramedicus en oprichtster van Ad-voice (1995) en Stemcentrum. Zij traint RTV-presentatoren bij diverse omroepen, werkt met cabaretiers, DJ’s, politici en sales- en businessprofessionals op het gebied van professioneel, succesvol en gezond spreken. Ze is de auteur van Je Stem als Krachtbron.

Over Debby Mureau

Debby Mureau is stemcoach en levert al meer dan twintig jaar stem- en presentatietraining aan business- en mediaprofessionals, politici, zorgverleners en bekende Nederlanders. Daarnaast is haar eigen stem regelmatig te horen in commercials, bedrijfsfilms, AV-producties, voice-respons-systemen, en is ze de stationvoice bij NPO radio 5.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden