Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Artificiële intelligentie in rekrutering

Rekruteren gaat er in de toekomst anders uitzien door AI, maar is Artificiële Intelligentie nu iets om bang voor te zijn? Didier Decaestecker en Jean Faniel schetsen in hun boek een duidelijker beeld van wat AI is en wat het niet is.

Didier Decaestecker | 22 mei 2019 | 3-4 minuten leestijd

Op deze manier kunnen we een onderscheid maken tussen welke toepassingen voor AI er vandaag de dag bestaan, waar die wetenschap toe in staat is, maar ook wat nog volledig toebehoort aan de vrije fantasie. Het verschil tussen ‘science' en ‘science fiction'.

Wat is Artificiële Intelligentie?

AI is de wetenschappelijke zoektocht naar de menselijke intelligentie. Wat het is hoe het werkt en vooral: ‘hoe kunnen we het namaken of reproduceren in een machine?' AI omvat veel verschillende onderzoeksgebieden; deep learning, zelfrijdende voertuigen, neurale netwerken, robotica, singulariteit. De missie van AI is het onderzoeken van zowel menselijke als machinale intelligentie om het beter te begrijpen en om bepaalde delen ervan te kunnen reproduceren in een machine of een algoritme.

Wat verstaan we dan onder intelligentie?

Als intelligentie het mentale vermogen is om complexe problemen op te lossen, te redeneren, in abstracties te denken, overeenkomsten en verschillen te vinden en herkennen en als intelligentie het vermogen is om zich bewust te zijn van zijn bestaan en onze omgeving, dan is het duidelijk dat er heel veel gebieden zijn waar wetenschappers zich op kunnen storten. Het is hoe dan ook duidelijk dat bepaalde soorten intelligentie vandaag al vlotjes door machines wordt nagebootst, en dat andere vormen van intelligentie onmogelijk te reproduceren lijken. In bepaalde gevallen zijn machines beter of sneller dan de mens. Dit alles geeft vooral veel stof tot nadenken.

Angstbeeld

Als we technisch in staat zullen zijn om computers te maken die even intelligent zijn als de mens, dan is de logische veronderstelling dat we ook in staat zullen zijn om machines te maken die slimmer zijn. Als onze intelligentie de reden is waarom de mens zo dominant deze planeet bevolkt, moeten we dan ook niet waakzaam zijn over wat er gebeurt als computers op een dag duizend keer slimmer zijn dan wij? Elon Musk, de man die Tesla's de ruimte in schiet om te weten of het kan, is een gepassioneerde aanhanger van Artificiële Intelligentie. Hij waarschuwt echter dat AI mogelijk een groter gevaar is dan de uitvinding van nucleaire wapens. Hij maakt wél onderscheid tussen ‘enge' AI (narrow AI) en Algemene Artificiële Intelligentie (AGI). Narrow AI kan één bepaalde taak goed, zoals het besturen van een auto. AGI kan - net zoals een mens - iedere uitdaging aan. Hij waarschuwt vooral voor deze laatste vorm. De ontwikkeling van algemene AI staat gelukkig nog niet zo ver.

Rekruteren en AI

Het lijkt als vloeken in de kerk, om voor een publiek van hr-verantwoordelijken te spreken over Artificiële Intelligentie en robotica, maar ons betoog is er geen van hoe machines de mens kunnen vervangen. Rekruteren is een bijzonder complexe materie. Een recruiter moet vandaag al over veel verschillende skills beschikken. Daar komen in de toekomst alleen maar nieuwe vaardigheden bij. Je moet om te beginnen enorm veel parameters in beschouwing nemen om de precieze ‘hiring need' te kunnen vaststellen. Je zult vervolgens de geschikte kandidaat moeten vinden en hem/haar overtuigen om te solliciteren. En dit alles in steeds minder tijd... Als we naar AI kijken als technologie die de mens kan verbeteren en efficiënter kan maken, dan is het misschien wél iets voor deze mensgerichte sector?

Toepassingsmogelijkheden

Algemene AI staat dan misschien nog in zijn kinderschoenen, op verschillende domeinen van enge (narrow) AI zijn er al spectaculaire vorderingen gemaakt. Dit boek wil jou ervan overtuigen dat AI als ‘verlengstuk van de mens' een ontzettend goed idee is en raadt alle recruiters aan om meer tijd te maken voor de menselijke kant van hun vak door zich te laten bijstaan door de vele technologische hulpmiddelen die AI hun biedt.

Gepassioneerd door marketing en sales stond Didier Decaestecker mee aan de wieg van bedrijven zoals onder andere VT4, Be One Radio en PubliNetworks. Didier werkte ook 10 jaar als Managing Director bij LijnCom en Ticketmaster Belgium. Zijn interesse voor toekomst, talent en technologie maakten de geest van Artificiële Intelligentie in hem wakker. Hij is een van de auteurs van Artificiële intelligentie in rekrutering.

Over Didier Decaestecker
Didier is geboren te Delft in 1969. Woonde onder meer in Nederland, Kenia, Saudi-Arabië en Oman, om op zijn 18de terug te keren naar Gent om zijn Bachelor in Toegepaste Communicatie te behalen. Gepassioneerd door marketing en sales stond Didier mee aan de wieg van bedrijven zoals onder andere VT4, Be One Radio en PubliNetworks. Didier werkte ook 10 jaar als Managing Director bij LijnCom en Ticketmaster Belgium. Zijn interesse voor toekomst, talent en technologie maakten de geest van Artificiële Intelligentie in hem wakker. Zijn missie is om het toe te passen “als verlengstuk van de mens” – in tegenstelling tot het vaak terugkerende schrikbeeld van “als vervanger van de mens”.
Over Jean Faniel
Jean Faniel is geboren te Wilrijk in 1963. Vader van twee inmiddels volwassen kinderen en gehuwd met een rasechte recruiter, Griet Dekocker. Als ondernemer bezeten door technologie, stond hij aan de wieg van diverse tech-bedrijven, zoals Shop24 (robotgestuurde winkels) en Blue Corner (laadinfrastructuur voor elektrische wagens). Binnen zijn actueel project, Joboxx.com, een tech start-up in de recruitingsector is Jean CTO. Samen met zijn team Belgische en Marokkaanse developers bepaalt hij de architectuur van het product. Mede door dit project is Artificiële Intelligentie een ware passie geworden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden