Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Politieke intelligentie - Meer invloed? Weten hoe de hazen lopen!

Wat bepaalt of je succesvol bent in je werk? Of je die mooie klus krijgt toegeschoven, op beslissende momenten aan tafel zit, draagvlak vindt voor je ideeën of die felbegeerde aanstelling weet binnen te slepen?

Dees van Oosterhout | 10 maart 2020 | 2-3 minuten leestijd

Natuurlijk spelen je inhoudelijke kwaliteiten een rol. Maar daarmee kom je er niet. Want hoe deskundig je ook bent: 80% van je succes hangt af van je relaties met anderen. Wil je je invloed dus écht vergroten? Dan moet je weten hoe de hazen lopen. Politiek intelligent zijn. Jezelf zijn én slim opereren op de werkvloer: dat is Politieke intelligentie. In dit boek laat ik zien hoe je het speelveld in kaart brengt en daar invloed op uitoefent. Het allerbelangrijkste daarbij? Strategisch kunnen denken en handelen: daar gaat het om.

Strategie


Inhoudelijke keuzes en kwaliteiten zijn maar van weinig belang als het aankomt op succes. Wil je je doelen bereiken, dan heb je een ijzersterke strategie voor op de werkvloer nodig. Begrijpen hoe het spel in elkaar zit en daar vervolgens slim op inspelen. Dat is politieke intelligentie. Mensen die politiek intelligent zijn, krijgen meer voor elkaar. Zij weten aan welke knoppen ze moeten draaien om hun doelen te bereiken en hebben daardoor meer invloed. ‘Politieke intelligentie is een mindset'. Je kunt naïef zijn en erop vertrouwen dat alles wel goed zal komen, maar dan mis je hoe dan ook de boot. Je moet zorgen dat je strategisch omgaat met anderen, goed naar jezelf kijkt en bewust ingrijpt wanneer dat nodig is.

Mindset


Deze mindset leer je niet zomaar in een cursus of op de Harvard Business School, maar vol in de wind. In de praktijk. Mijn boek vult het gat tussen (business)school en die praktijk. Ik leer je hoe je je politieke intelligentie vergroot door de regels van het spel tot in de kleinste details te leren begrijpen. Zo kun je het spel op een slimme manier spelen, maar ‘zonder dat je integriteit in het geding is.' Je begint met het uitkienen van een strategie, en zorgt dat je altijd weet aan welke touwtjes je moet trekken. Dat je weet wat er komen gaat en erop kunt anticiperen. Dat je kunt vertrouwen op je intuïtie en handelt met je verstand. Dát is de key voor professioneel leidinggeven anno nu.

Het boek is verdeeld in hoofdstukken gebaseerd op de zeventien belangrijkste vlakken van politieke intelligentie. Het behandelt cruciale vragen als:

* Hoe ga je om met conflicten op de werkvloer?
* Hoe ga je om met continue onzekerheid?
* Hoe neem je krachtige besluiten?
* Hoe ga je om met lastige collega's?
* Hoe creëer je commitment?
* Hoe vergroot je je positieve invloed?

Je kunt het boek van A tot Z doorlezen of er die hoofdstukken uitpakken die voor jou op dit moment het meest relevant zijn. Maar wat je ook doet, ga ermee aan de slag!

Over Dees van Oosterhout

Dees van Oosterhout is directeur van Van Oosterhout Adviesgroep. Ze werkt als zelfstandig adviseur binnen de overheid, non-profitorganisaties en het bedrijfsleven. Het is haar passie om haar opdrachtgevers zodanig te ondersteunen, dat zij vanuit hun eigen kracht en authenticiteit hun beoogde doel en resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden