Over het onderwerp ‘teams’ is veel geschreven, ook door Vroemen, maar het is een onderwerp waar we niet over uit geschreven zullen raken. Samenwerking binnen teams, tussen teams en tussen andere organisaties zijn van onschatbaar belang. Maar dat wil niet zeggen dat alle initiatieven op dit gebied van teams ook goed zijn. En dat is waar Vroemen voor waarschuwt, of in zijn woorden: (…) ‘er is veel ruk- en plukwerk in ons vakgebied, en dat gaat niet altijd goed’. Een zin die me trof omdat ik veel mensen aantref die de modellen of vragenlijsten wel inzetten zonder de achterliggende uitgangspunten te kennen.
Het boek is ingedeeld op basis van negen thema’s - Coachwiel, Teamwiel, Modellen, Spellen, Werkvormen, Intervisie, Checklists, Zelfonderzoek, en Training - die vervolgens worden toegelicht op basis van afgebakende hoofdstukken die afzonderlijk goed te lezen zijn.
Ondanks de dikte van het boek (444 pagina’s) is het de auteur gelukt om samen met zijn uitgever een zeer leesbaar boek op de markt te brengen. Een aangename schrijfstijl, ondersteund met een verzorgde lay-out, zorgen er mijns inziens voor dat een dergelijk boek ook daadwerkelijk toegepast zal worden in de praktijk.
Het boek is geen leesboek dat je van voor naar achter uit leest. Je pakt eerder een thema waarin je je verder verdiept. De auteur geeft je daarvoor voldoende handvatten mee.
Vroemen biedt niet alleen vragenlijsten en instrumenten aan maar hij beschrijft ook kort de essentie ervan en geeft ook zijn eigen mening over de verschillende instrumenten. Een voorbeeld. Vroemen bespreekt onder het kopje ‘Geïnspireerd door Spiral Dynamics’ de verschillende vragenlijsten die er op dit terrein zijn ontwikkeld door commerciële aanbieders, te weten: Management Drives, Real Drives, Profile Dynamics, en My Motivation Insights. (Hij vergeet daarbij EnergyDrives.)
Maar hij gaat iets verder dan gebruikelijk en schrijft bij ‘Real Drives’: ‘[…] is een spin off hiervan (van Management Drives - PdR)’, na gedoe met de oprichters van Management Drives’. De Real Drives claimt ‘fundamenteel anders’ te zijn maar is dat in mijn ogen niet’. En bij Profile Dynamics schrijft hij:’[…]is hier weer een variant op met ineens zeven kleuren. Ik zie echt het echte verschil met de Management Drives niet en misschien is dat ook niet belangrijk’.
Nuttige informatie voor de lezer en mogelijk toekomstig gebruiker lijkt me. Wat ik verder aantrekkelijk van dit boek vind, is dat bepaalde spellen of werkvormen waar je als trainer of facilitator wel eens gebruik van maakt, nu keurig in één boek staan vermeld. Daarin kun je als lezer op zoek zijn naar klassiekers als ‘Prisoner’s dilemma’ of (althans voor mij) je laten verrassen door een minder bekend spel als ‘Kasteel den Klick’, een spelsimulatie bestaand uit meerdere ronden.
Al met al een uitstekend standaardwerk dat zijn plaats zal vinden in handen van al die professionals die teams (zullen) begeleiden.
Over Peter de Roode
Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat.