Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Boomhutgevoel - 'Vult een leemte in het aanbod'

Hoe projectmanagement op papier werkt, lees je in veel boeken. Deze gaan meestal vooral in op de formele kant van het project: de deliverables, tijdplanning en alle projectdocumenten die de projectmanager oplevert.

Carla Verwijs | 4 augustus 2020 | 1-2 minuten leestijd

Heel nuttige boeken, maar maken ze een project 'leuk' en 'inspirerend'? Nauwelijks. ‘Hoe kunnen we aan projecten een positieve vibe geven, en hoe word ik zelf een inspirerende projectleider?', waren vragen die Petra Kuipers zich stelde. Ze deelt haar ervaringen, aangevuld met die van ervaren projectleiders, in Het Boomhutgevoel, Gids voor inspirerend projectleiderschap.

Het Boomhutgevoel refereert aan de tijd dat je onbevangen het avontuur aanging en met z'n allen werkte aan dat ene ding waar je zo van droomde: je eigen boomhut. Dit gevoel uit zich in: speelsheid, creativiteit, nieuwsgierigheid, optimisme en kameraadschap. Ergens zijn we dit gevoel kwijtgeraakt, dus: hoe krijgen we (als volwassene) deze ingrediënten van het boomhutgevoel weer terug in projecten?

We moeten op zoek naar de sweet spot in het project. Dat is de plek waar overlap is in wat het resultaat nodig heeft, wat werkt in deze context en je eigen stijl van projectleiderschap. Het idee dat je je eigen gereedschapskist bent, spreekt me aan. Ieders gereedschapskist ziet er anders uit. Om goed gebruik te maken van je eigen instrumenten, is zelfkennis is belangrijk. Als projectleider moet je weten waar je goed in bent en wat je behoeften zijn. Kies je voor zekerheid of juist voor variatie?

Petra Kuipers benadrukt dat (bijna) niemand als projectleider wordt geboren, maar door constant aan onszelf te werken, te leren en groeien zullen we er steeds beter in worden. Door je eigen visie op goed leiderschap te ontwikkelen, bijvoorbeeld, en een gevoelsspriet te creëren voor culturele verschillen. Het trucje dat werkt in de ene organisatie, zal dat mogelijk niet doen ergens anders.

Het Boomhutgevoel staat vol herkenbare verhalen, vaak ervaringen van Petra Kuipers zelf, en nuttige tips. Een boek dat een gat in de projectmanagementboekenkast vult.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden