Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wolven krijgen geen burn-out - 'Prettig leesbaar'

Leidinggevenden kunnen veel leren van dieren, en zeker van wolven, vindt Irene van Eijk. Wolven krijgen tenslotte geen burn-outs, zoals de titel van haar boek luidt. Hoe kun je de talenten van je medewerkers zo inzetten dat ze, net als wolven in een roedel, het best tot hun recht komen?

Liesbeth Tettero | 20 oktober 2020 | 2-3 minuten leestijd

Irene van Eijk combineert in Wolven krijgen geen burn-out inzichten vanuit haar achtergrond als veiligheidskundige én diergedragsdeskundige. Het is een aansprekend boek, met het doel in de subtitel: een gezamenlijke zoektocht naar de betere werkomgeving.

Wolvenkennis opfrissen
De wolf heeft geen al te best imago: de slechterik in sprookjes en de Donald Duck, en tegenwoordig de bedreiger van vee in Nederlandse natuurgebieden. Nu de dieren zich weer gevestigd hebben in ons land, vindt Van Eijk het hoog tijd om ze beter te leren kennen en vooroordelen bij te stellen. En hoe kan dat beter dan door duidelijk te maken wat we van wolven kunnen leren? Fascinerend is het idee dat Van Eijk oppert dat de mens, om precies te zijn onze voorouder de Neanderthaler, al lang geleden van wolven heeft geleerd hoe je moet samenwerken en voor elkaar moet zorgen. We zouden wat haar betreft dus kennis die we ooit al hadden, hoognodig moeten opfrissen!

Het verhaal van een leidinggevende
De rode draad in het boek is het verhaal van Johan Reimers, een leidinggevende die na een medewerkerstevredenheidsonderzoek hoort dat hij het niet zo goed doet als hij zelf dacht. Zo tevreden zijn de medewerkers niet. Werk aan de winkel dus. Er komt een externe begeleider, met de toepasselijke naam Ben de Wolf. We leren Johan kennen en samen met hem de medewerkers: wat drijft hen, waar lopen ze tegenaan, hoe zit hun leven in elkaar? Naarmate Johan meer inzichten opdoet, krijgen de medewerkers meer erkenning en meer taken waar ze energie uit krijgen. Culminerend in champagne bij de oplevering van letterlijk de nieuwe werkomgeving: een door de medewerkers ingericht hip nieuw kantoor.

Wijsheid van wolven
En wat kunnen we leren van wolven? Een belangrijke les uit de roedel: dat ze de rol krijgen die bij ze past. Wie is de alfa in het team? Ben jij dat als leidinggevende, of is dat iemand anders? Wie zijn de bèta's, het middenkader, en wie de omega's, de verzorgenden? Een nieuwe bril om naar een groep te kijken. Andere inzichten: wolven nemen het leven zoals het is, ze klagen en zeuren niet. En interessant: wolven accepteren leiderschap en kunnen zonder moeite volgen, zodat ze hun competenties in de luwte kunnen ontwikkelen. En natuurlijk: wolven werken samen en zijn loyaal. Alleen dan kunnen ze hun prooi vangen. Waarna ze voldoende tijd nemen voor rust, ook iets wat veel mensendieren meer zouden kunnen doen. Laten ons wat meer ‘wolfs' gedragen!

Wolven krijgen geen burn-out is een mooi opgemaakt en prettig leesbaar boek met prachtige tekeningen van wolven en toepasselijke citaten. Door de nadruk op het verhaal van Johan en zijn team, leest het bijna als een roman. Het boek staat vol met tips, te herkennen afbeeldingen van pootafdrukken, die weliswaar niet heel vernieuwend zijn maar in deze context wel verfrissend.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden