Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

From Hero to Zero - 'Goede concrete tips'

Theorie en praktijk gaan hand in hand, toch? Vaak wordt er gezegd dat de praktijk juist compleet anders is dan de theorie. From Hero to Zero van Dolf Kos legt de theorie pal naast de praktijk van zijn bedrijf om jou te laten zien wat logische successen waren en welke signalen eerder ontdekt konden worden.

Antoine Drijdijk | 27 november 2020 | 4-5 minuten leestijd

Dolf Kos neemt je in From Hero to Zero mee in zijn avontuur als ondernemer, met als grootste twist het faillissement dat hij op het omslag al verklapt (het woordje succesvol is doorgestreept). Maar komt het dan toch nog tot een goed einde? Zijn bedrijf verkocht belevingen aan het grote publiek en met zijn boek verkoopt hij er nog eentje meer.

From hero to zero is een kleine paperback van 144 pagina's gevuld met oranje pagina's met quotes, levenslessen en vooral tips voor bedrijfsvoering. Het begint met een mij wel bekend verhaal uit de bijbel over drie dienaren die ieder een som geld meekrijgen, hoe ze er mee omgaan en wat het resultaat is. Een mooie quote die direct een beeld geeft bij de achtergrond en het gedachtegoed van de auteur.

Het voorwoord sloeg echter niet goed bij mij aan. De auteur vertelt over zijn vooruitzienende blik over het rampjaar 2020. Een makkelijke inkopper in een boek dat medio maart is geschreven. Het komt op mij over als borstklopperij, natuurlijk heeft ‘hij' deze crisis wel zien aankomen. Dit staat geheel haaks op het gevoel dat ik kreeg van de titel en de tekst op de achterkant van het boek. Hier is Dolf juist heel bescheiden als ondernemer die een failissement heeft doorgemaakt en wil hij graag zijn lessen met jou als lezer delen. Toch eindigt zijn voorwoord in een sterk geschreven conclusie waarom hij jou als ondernemer verder kan helpen.

‘En daarom weet ik zeker dat ik ook jou kan helpen groeien in ondernemerschap. Bijvoorbeeld via dit boek, waarin ik open en eerlijk mijn verhaal met je wil delen over alle ups en zeker ook downs in mijn ondernemerschap.'

Een roman met tips hoe het wel moet
Kos begint zijn boek met een overzicht van de grote gebeurtenissen van zijn bedrijf. Het geeft een beeld van hoe groot de onderneming is geweest. Op zijn top had hij 85 werknemers in dienst. Het meest opvallende is dat zijn hoogtepunt na de eerste val kwam.

Het boek leest heerlijk weg en het is een verhaal om van te smullen. Korte hoofdstukken die prachtig in elkaar overlopen en ieder steeds een eigen stukje van het verhaal starten en afronden. Het helpt zeker mee dat het verhaal de moeite is om verteld te worden, maar ook Kos' schrijfstijl is meeslepend. Het leest als een roman.

Maar Kos schreef zijn boek om zijn lessen te delen. Dat wordt al snel duidelijk als je de eerste wijze quote bereikt, die een fel oranje pagina bedekt. Je wordt weer even teruggeworpen naar de bedoeling van het boek: Sterke, goede tips. Op den duur wordt het wel wat irritant dat de overdreven opvallende quotes soms wel heel vaak en kort achter elkaar het verhaal onderbreken. Al moet ik zeggen, in een boek dat zo fantastisch geschreven is, houdt het je wel bij de les.

De theorie klopt wél met praktijk
Kos heeft het verhaal over zijn bedrijf opgedeeld naar aanleiding van de vijf groeifasen van Greiner. Aan het begin van iedere fase licht hij de theorie toe, voordat hij verder gaat met het verhaal van zijn organisatie. Dit maakt de theorie herkenbaar.

Hij laat ook zien dat de theorie en de praktijk in zijn geval niet gelijklopen. Dat valt het meeste op doordat Greiner de fases in eerste instantie definieert met behulp van het aantal personeelsleden dat in dienst is. Tegenover het aantal werknemers die Dolf heeft komt dit vaak niet overeen. Enerzijds kan dit te maken hebben met het feit dat Dolf de corresponderende problemen van een fase pas te laat herkende en daarom later pas aanvloog. Anderzijds laat Dolf ook zien dat de fasen elkaar overlappen. Dit doet hij door soms vooruit te blikken en terug te pakken naar momenten in zijn bedrijf die toch ook sprekend zijn voor de besproken fase.

Persoonlijk heb ik enorm genoten van From hero to zero. Enorme complimenten voor de schrijfstijl van de auteur. Dit maakte het echt een genot om te lezen. Geen schoolboek, wel een fantastische toepassing van de theorie in praktijk en goede concrete tips over hoe jij dit in jouw organisatie (wel) goed kan doen.

Over Antoine Drijdijk

Antoine Drijdijk is HR adviseur met specialisatie richting verloning en ziekteverzuim. Doordat het vakgebied continu in beweging is op het gebied van wetgeving, techniek en literatuur is hij altijd op zoek naar efficiënte en leuke manieren om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Hij is blogger bij Expand.nl, waar deze recensie ook verscheen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden