Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Agile Coaching van Adrie Dolman - 'Een prettig en vlot leesbaar boek'

Agile coaching - Laat organisaties ontdekken hoe ze continue de hoogste waarde kunnen leveren van Adrie Dolman biedt de beginnende, maar ook meer ervaren agile coach een scala aan inzichten, instrumenten, werkvormen en interventies.

Henny Portman | 22 maart 2021 | 2-3 minuten leestijd

Agile coaching van Adrie Dolman is geschreven rond vijf ontwikkelingsfasen van agile coaching. Waarbij zowel gekeken wordt hoe de agile coach er tegenaan kijkt als hoe de agile coach hier in de praktijk mee omgaat.

Jezelf (laten) coachen. Zelfbewustzijn en zelfmanagement. Ben je bewust van je emotionele intelligentie. Wat ervaar je en wat doe je ermee?

Individuen coachen. Leer een ander op een effectieve manier de regie over hun eigen emoties te nemen (introspectie, anderen in beweging krijgen en loslaten). Denk aan Shu-Ha-Ri en de leerpiramide van Edgar Dale.

Agile teams coachen. Teamwerk, de fasen in teamvolwassenheid, teamformatie, veilige omgeving, sociocratie, de fasen van Tuckman, teamgeest, teamfocus, teammandaat, teamprestaties, intrinsieke motivatie en holistische prestaties. 

Jezelf ontwikkelen tot expert. Ontwikkelen van professionele diepgang op het terrein van agile delivery, business agility en/of soft skills (EQ, work/life balance, NLP). Het schrijven van artikelen, blogs, vlogs en tutorials.

De agile organisatie coachen. Van een fixed mindset naar een growth mindset. Van hiërarchische afdelingen naar een blended organisatie met zelforganiserende multifunctionele teams waarin men een of meer rollen vervult en vak- en passiegroepen. Hierbij worden niet de mensen maar het systeem gemaneged (mentaal model organisatie > systeem > patroon > gedrag).

Rollen en stijlen

Als agile coach vervul je daarnaast afwisselend of tegelijkertijd, meerdere rollen.

Willen: motiveren en achterliggende coachvraag achterhalen

Kennen: teacher en mentor (ADKAR-model: Awareness, desire, knowledge, action en reinforcement)

Kunnen: coachen en faciliteren

Ook zijn er verschillende coachstijlen te onderkennen die afhankelijk van de situatie gehanteerd kunnen worden: de luisterende coach, de onderzoekende coach, de reflecterende coach, de onderwijzende coach, de resultaatgerichte coach, de dirigerende coach en de provocerende coach. Ze komen allemaal voorbij in Agile Coachen.

Agile Coaching van Adrie Dolman is een prettig en vlot leesbaar boek over agile coaching. Bekende en minder bekende instrumenten worden helder en praktisch uitgelegd. Het vijffasenmodel van agile coaching laat zien dat je niet direct te hard van stapel moet lopen. Begin bij jezelf en dan stap voor stap verder!

Download de QRC die Henny Portman maakte van het boek Agile Coaching.

Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden