Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kampvuurvraag - 'Stof tot nadenken'

 De kampvuurvraag. Dan heb ik gelijk een beeld van stoere mannen met baarden en tatoeages die onder het genot van een pot bier en stukken vlees net zo stoere ideeën spuien bij een kampvuur. Ik denk in ieder geval niet aan de analyse en zelfreflectie van een 43-jarige schrijver die vastloopt in een leven dat hem geen voldoening brengt.  

Roy van den Anker | 13 september 2021 | 2-3 minuten leestijd

 Hoe heroïsch het ook lijkt om na een avondje kampvuurpraat tot volledige nieuwe inzichten te komen en je leven drastisch om te gooien, in de praktijk werkt het vaak anders. Wat Onno Aerden met zijn boek De kampvuurvraag goed doet is beschrijven dat dit vaak een jarenlange zoektocht is. Tot het inzicht komen dat zaken die in je leven niet werken misschien wel bij jezelf liggen, en niet per sé bij de wereld om je heen is niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt moed en een behoorlijke dosis zelfreflectie om tot die conclusie te komen.

Voor iedereen die de moed en honger heeft om die ontdekkingsreis aan te gaan biedt Onno Aerden met dit boek een mooie houvast. Hij combineert gerichte vragen en opdrachten met het delen van zijn eigen levensverhaal. Hij doet dat op een open en eerlijke manier met een behoorlijke kijk in zijn eigen privéleven. Daarbij deelt hij zonder schroom zijn persoonlijke gedachtegang bij een aantal fases in zijn leven, zoals bijvoorbeeld de diverse liefdesrelaties die hij achter zich heeft.

Het boek is in twee delen gesplitst. Deel 1 is een overwegend theoretisch deel rond een aantal basale vragen rond de thema's wie ben ik, waarom ben ik zoals ik ben, en wat wil ik met mijn leven? Zware overpeinzingen die de schrijver toegankelijk maakt door zijn eigen overwegingen te delen. Hierdoor worden de vragen minder filosofisch en is het eenvoudiger om naar antwoorden toe te werken.

In deel 2 passeren 11 uitgangspunten de revue die helpen om inzichten te ontplooien die vorm geven aan een leven dat wordt vormgegeven vanuit eigen waarden. Het zijn uitgangspunten zoals Geef je verwondering de ruimte, zorg dat je vrije tijd echt vrij is, en Omarm je fouten. Nuchtere uitgangspunten die logisch en niet wereldschokkend zijn maar helpen om bewuster inrichting te geven aan je leven door er over na te denken.

De kampvuurvraag is anders dan de meeste ‘zelfhulpboeken'. Geen snelle oplossingen, geen stappenplan naar succes. Geen boek dat je in 1 ruk uitleest om daarna aan de slag te gaan. Een boek daarentegen voor iedereen die het aandurft om in de spiegel te kijken, en een mooie kijk in de manier waarop de auteur dat zelf heeft gedaan. De kampvuurvraag biedt daarmee stof tot nadenken voor iedereen die weet dat hij of zij niet het leven leidt dat hij zelf heeft gekozen. Om vervolgens zelf op ontdekkingsreis te gaan.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden