Isabel De Clercq geeft een aantal suggesties voor hybride werken. Een daarvan gaat over de term: hoe noemen we dit fenomeen? Het Nieuwe Werken?, of Thuiswerk? Het zijn termen waar een veronderstelling achter zit die niet wenselijk is. De Clercq herkent haar gedachtegoed meer in in de term ‘Distributed work'. Hybride werk gaat nog een stapje verder en is een mix van fysiek en digitaal, van actie en reflectie.
Hybride werken komt voor sommigen misschien uit de lucht vallen of wordt als ‘hip' afgedaan, maar er gingen een aantal golven aan vooraf. Golven die vaak gemist zijn. Het zijn er zes: Agile Manifesto, Het Nieuwe Werken, Digitaal, Digitaal en Sociaal, Deconnecteren en tenslotte Hybride Werken. Bedenk dat als je je medewerkers de mogelijkheid biedt om twee dagen per week thuis te werken, dit nog niet betekent dat je Het hybride werken omarmt.
Interessant is de aandacht die De Clercq besteedt aan synchrone en asynchrone samenwerking, waarbij asynchroon de manier is om dichter bij het nirvana (!) te komen. Telefoontjes, Zoom meetings, het zijn voorbeelden van synchroon samenwerken. Handig, maar ze dwingen je meteen te reageren. Werken aan documenten in MS Teams, vragen beantwoorden in Slack of in je e-mails - het zijn voorbeelden van asynchroon samenwerken, die je tijd geven voor nadenken en reflectie. Samenkomen, face-to-face overleg, vergadering - hoe je het ook noemt, maar allemaal synchroon - het is beter dat we deze beperken tot waarvoor het is bedoeld. Denk ook eens na waarvoor we een kantoor hebben. Voor de informele gesprekken (de koffiemachine), de verbinding tussen collega's? Het werk zelf is de lijm tussen medewerkers. De koffiemachine doet haar werk alleen als die verbinding er al is.
Tot slot nog een suggestie: laat je niets wijsmaken. Zoals overal, heb je ook bij het Hybride werken voor- en tegenstanders. Isabel de Clercq reageert op een aantal uitspraken. ‘Thuiswerken is zo stressvol, ik wil terug naar kantoor.' Reactie De Clercq: ‘Het verplichte thuiswerken, met rondrennende kinderen die niet naar school kunnen, heeft niets te maken met thuiswerk dat een bewuste keuze is. Het kantoor is daardoor nu aantrekkelijker, maar ik denk dat het nog wel zal tegenvallen voor sommigen, de terugkeer naar kantoor.'
Ik heb dit manifest met veel plezier gelezen. Ook al is het kort en ben ik redelijk goed ingelezen in het onderwerp, Isabel de Clercq legt feilloos de vinger op de zere plek. Tegelijkertijd laat ze mogelijkheden zien en geeft aan waar ze zelf nog twijfelt. Het hybride werken geeft veel om over na te denken. Net als het maken van mayonaise, de magie zit in de mix.
Over Carla Verwijs
Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.