Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Nooit meer doen alsof - 'Een boek dat de wereld nodig heeft'

Een managementboek over schaamte? Waarom hoor ik je denken? Na het lezen van het pareltje Nooit meer doen alsof - Denk je schaamte om en maak het je kracht van Aukje Nauta weet ik wel beter.

Marthe van der Molen | 21 september 2021 | 2-3 minuten leestijd

Schaamte kost onnodig veel energie. Het continu verbloemen van beperkingen (juist ook op het werk), het verlangen ergens bij te horen, het ongemakkelijke gevoel van schaamte, het blozen... Al deze energie kunnen we niet stoppen in onze eigen ontwikkeling of het verbeteren van onze tekortkomingen.

Schaamtevrij worden is het doel stelt Nauta, maar hoe doen we dat dan?

De wens om schaamtevrij te zijn zit diep bij Nauta. She is on a mission! De enige manier om dit te realiseren is door in dit boek helemaal met de billen bloot te gaan. Want zelfonthulling leidt tot zelfonthulling stelt ze. Er komen veel herkenbare situaties voorbij en door de persoonlijke voorbeelden die zeer droog en humoristisch zijn beschreven, leest het als een roman. Schaamteloos schakelt Nauta over van haar eigen single zijn en de daarbij horende relatieperikelen naar schaamte in organisaties. Hierbij schuwt ze niet haar eigen en broodnodige ‘emotionele incontinentie'.

Achter de schaamte schuilt altijd een verlangen. Nauta zou Nauta niet zijn als ze niet uit zou gaan van het positieve. Hoe kun je schaamte als krachtbron gebruiken? 

Door dit boek ontdekte ik dat ik onlangs zelf ook een poging heb gedaan om schaamtevrij te worden. Ik liet een assessment doen bij een adviesbureau. Het idee was om elkaar via het assessment beter te leren kennen en mogelijk meer te gaan samenwerken. Mijn persoonlijke doel was ook om mijn angst om afgewezen te worden, te overwinnen. Door dit expliciet te maken naar hen en bevriende concullegae, viel al een deel van mijn schaamte weg. Toen ik na het assessment nog wat werk aan de winkel bleek te hebben, was dit herkenbaar, de vinger kwam op de zere plek, maar ik ervoer geen schaamte. Ik wist welk verlangen eronder zat. Door mij bloot te geven ontstond er ruimte. De schaamte voorbij!

Ik zal er wel geen verstand van hebben. Maar hoewel ik met twee kinderen onder de 3,5 op vakantie was en geveld werd door voedselvergiftiging, heb ik dit boek in één ruk uitgelezen. Door zich bloot te geven, maakt Nauta de weg vrij voor velen. Het inspireert om nooit meer te doen alsof. Nooit meer doen alsof is een boek dat de wereld nodig heeft.

Over Marthe van der Molen

Marthe van der Molen is organisatie-adviseur bij Meauve Veerkrachtig Veranderen. Ze helpt organisaties veerkrachtiger en succesvoller te worden door teams en leiders te versterken. Hierbij maakt ze gebruik van veranderkunde, positieve psychologie en werkgeluk.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden