Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De perfectieparadox - 'Praktische handvatten'

De beleving die de meeste mensen hebben bij perfectie is eerder negatief dan positief. Perfectionisme wordt over het algemeen niet ervaren als een positieve eigenschap. Maar waarom is dat zo, en waarom komen we er dan toch zo moeilijk van los?

Roy van den Anker | 3 november 2021 | 2-3 minuten leestijd

Met De Perfectieparadox helpt auteur Marjon Bohré- den Harder de lezer te begrijpen waar perfectionisme vandaan komt, en wat het ons brengt. Het boek is met name geschreven voor werkende mensen, maar geeft ook inzicht hoe dezelfde mechanieken in het privéleven werken. Bohré- den Harder doet dit zonder ingewikkelde psychologische analyses, maar wel met een degelijke onderbouwing afgewisseld met herkenbare voorbeelden van (fictieve?) personages die laten zien hoe het er in het echte leven aan toe gaat.

Het boek is ingedeeld in twee delen. In het eerste deel gaat de auteur in op wat perfectionisme precies is, om vervolgens in deel 2 in te gaan op de mogelijkheden om er van af te komen.

Holbewoners

Voor de herkomst van perfectionisme hanteert Bohré- den Harder als belangrijkste uitgangspunt dat perfectionisme gaat over de vraag hoe we gezien worden door de wereld om ons heen: wat zullen anderen van mij vinden? Door (onmogelijk) hoge idealen na te streven zorg je ervoor dat je het waardig bent om bij de groep te horen . Een aloud overlevingsmechanisme dat teruggaat tot onze tijd als holbewoners, toen bij de groep horen letterlijk van levensbelang was. In de kern is perfectionisme dus angst om er niet bij te horen. Dit uitgangspunt leidt vervolgens tot de vragen ‘Hoe perfectionistisch ben jij, en op welk gebied’ en ‘voor wie doe je zo je best’? Met als slotconclusie: perfectionisme kost uiteindelijk meer dan dat het oplevert. Door ons krampachtige streven naar perfectionisme creëren we juist het tegenovergestelde.

Handvatten

In deel 2 wordt ingegaan op het omgaan met de drang tot perfectionisme. Als het nastreven van perfectie zo contraproductief werkt, hoe kun je het dan leren loslaten? Hiervoor geeft Bohré-den Harder een tiental handvatten, zoals bijvoorbeeld: Check je ideaalplaatjes, hak je doelen in stukjes, durf te falen, leef volgens je eigen waarden, en stel grenzen. De handvatten worden vergezeld van oefeningen om de adviezen direct toe te passen.

Toepassing

Het boek eindigt vervolgens met de toepassing voor de werkomgeving. De voorlaatste 3 hoofdstukken gaan over tips voor de manager van de perfectionist, het omgaan met perfectionisme in teams, en het creëren van een organisatiecultuur waarin perfectionisme wordt ontmoedigd. Het laatste hoofdstuk geeft nog een laatste aanmoediging om vol te houden in een wereld waarin het voldoen aan het perfecte plaatje hoogtij viert.

Perfectie hoog in het vaandel

Met De perfectieparadox heeft Marjon Bohré-den Harder een actueel thema bij de horens gevat. Ze maakt met haar boek de lezer op een toegankelijke manier bewust van de werking en de prijs van perfectionisme. Dit bewustzijn is al een belangrijk deel van de oplossing, die ook nog eens wordt aangereikt in de vorm van praktische handvatten. Het lezen waard voor iedereen die perfectie hoog in het vaandel heeft staan, in werk én daarbuiten.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden