Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Samurai Business

Werken in de digitale wereld vanuit de inzichten die al door de samoerai ontwikkeld zijn. Want, zo zegt Merks, alles waar je in de moderne (digitale) wereld tegenaan loopt op je werk kun je beter doen als je in je achterhoofd de inzichten van de samoerai hebt, die je helpen.

José Otte | 28 februari 2017 | 1-2 minuten leestijd

Als jongen begon Merks aan Judo, en geïnspireerd door zijn leraar ontdekte hij de wereld van de martial arts, de krijgskunsten. Toen hij door een ernstige blessure niet langer competitief mee kon doen met het Judo begon hij zich verder te ontwikkelen, met andere martial arts (die hij wel kon doen) en buiten de mat. Zo werd hij een echte samoerai.

In dit boek geeft Merks korte beschrijvingen van verschillende martial arts, naast het Judo. Hij legt uit hoe deze ontstaan zijn vanuit de tijd dat er in Japan samoerai leefden. Zij ontwikkelde zich op allerlei manieren, waarbij de martial arts een belangrijke basis bleef. Eigenlijk voerde zij toen al het leven lang leren concept door in hun leven.

Merks laat aan de hand van vier basisprincipes zien hoe je effectief kunt vechten/leven. Hij neemt hierin de mat (waar je de martial arts beoefent) mee naar het werk.

De principes zijn: Awareness (intern en extern); Balance; Center control; Distance control.

Aan de hand van voorbeelden uit het werk laat Merks zien waarom deze principes belangrijk zijn, en hoe je er aan kunt werken om deze tot ontwikkeling te brengen bij jezelf.

Merks is er in geslaagd om gecompliceerde principes helder te verwoorden en laat zien dat je niet perse een martial art hoeft te beoefenen om de samoerai in jezelf wakker te maken. Door zijn duidelijke voorbeelden uit de werkomgeving wordt het boek een aanrader voor een ieder die op een andere manier wil leren omgaan met de kantoorpolitiek; samenwerken; leiderschap en goed voor jezelf zorgen.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Joris Merks-Benjaminsen
Samurai Business

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden