Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Managen zonder macht - Een voorrecht om te lezen

 Wie wil weten hoe je de leidinggevende kunt worden die je zelf had willen hebben, doet er goed aan ‘Managen zonder macht’ van Joris Merks – Benjaminsen te lezen. We kunnen veel leren van de leiderschapslessen die hij bij Google leerde.

Henk Jan Kamsteeg | 16 augustus 2023 | 3-5 minuten leestijd

In de persoonlijke aantekening in het exemplaar van Managen zonder macht dat ik van de auteur kreeg opgestuurd, schrijft Joris Merks – Benjaminsen het fijn te vinden dat ik de tijd wil nemen om het boek te lezen en te bespreken. Nu ik zijn boek gelezen heb, kan ik alleen maar zeggen dat het een voorrecht was en dat ik het erg fijn vindt dat Merks – Benjaminsen de tijd heeft genomen dit boek te schrijven! Want wat een waardevolle ervaringen deelt hij over zijn tijd als leidinggevende bij Google. Ervaringen waarvan alle managers – ongeacht welk bedrijf – van kunnen leren. En nee, ik ken Merks – Benjaminsen niet persoonlijk, dus mijn enthousiasme komt puur van de inhoud van zijn boek.

Eerst een klein beetje achtergrond. Merks – Benjaminsen was meer dan twaalf jaar werkzaam voor Google. In de evaluaties over zijn rol als manager kreeg hij uitstekende beoordelingen van de medewerkers die hij als leidinggevende diende. In Manager zonder macht deelt hij waaraan hij deze beoordelingen te danken had. Het waarom van zijn boek verwoordt de auteur zelf zo: ‘Mijn doel met dit boek is managers en leiders helpen de mooiste kant van hun organisaties te vergroten en de slechte kanten te verkleinen.’ En, zo blijkt uit het vervolg: de rol van de leidinggevende is cruciaal.

Aandacht

Zoals de titel van het boek al zegt, draait het in effectief leiderschap niet om macht. Leidinggevenden die op hun strepen moeten staan, zijn – en dit zijn mijn eigen woorden – het spoor al kwijt. Niet dat leiderschap soft is, allesbehalve! Maar waar het wel om gaat, is om je teamleden de juiste aandacht te geven. Hoe ga je om met je mensen? Merks – Benjaminsen geeft een duidelijke richtlijn: ‘Zou ik dit gedrag ook vertonen als ik omging met een persoon die twee lagen hoger dan ik in de organisatie zit?’ Bij het lezen van deze vraag komen direct een aantal managers die ik zelf heb meegemaakt in gedachten… Helaas moet ik concluderen dat het antwoord ‘nee’ zal zijn. Hetgeen hun misstappen op het gebied van leidershap verklaart.

‘Hoe minder je gebruikmaakt van de macht die je hebt, hoe meer je het voorbeeld geeft van het gedrag dat de lat het hoogst legt voor integriteit, respect en discipline,’ stelt Merks – Benjaminsen. ‘Je zult je op een dieper niveau met mensen verbinden, omdat je hen prioriteit geeft.’

Tien gedragingen

Merks – Benjaminsen bespreekt tien gedragingen die volgens onderzoek van Google de ‘briljante’ manager kenmerken. Ik kan het niet laten ze hier te benoemen. Een goede manager:

- Is een goede coach

- Maakt het team sterker en is geen micromanager

- Creëert een inclusieve teamomgeving met aandacht voor succes en welzijn

- Is productief en resultaatgericht

- Is een goede communicator, luistert en deelt informatie

- Ondersteunt loopbaanontwikkeling en bespreekt prestatiebeoordelingen

- Heeft een duidelijke visie en strategie voor het team

- Beschikt over cruciale (technische) expertise om het team te adviseren

- Werkt samen binnen de (Google) organisatie

- Is een krachtige besluitvormer

Onderstrepen

Ik wil niet flauw doen, maar ik besef nu eens temeer waarom ik zoveel onderstreepte in dit boek: de visie van Merks – Benjaminsen sluit naadloos aan bij mijn eigen ideeën over het belang van dienend leiderschap binnen organisaties.

Omwille van de lengte van deze bespreking, zal ik de verleiding weerstaan om alle citaten die ik onderstreepte en langs de kantlijn van een ! voorzag in deze bespreking aan te halen. Het zal namelijk leiden tot een leestijd van een paar uur. Beter is het boek zelf te bestellen en goed door te nemen.

Ik zou Managen zonder macht tekort doen, door niet het door Merks – Benjaminsen ontwikkelde model ‘De vijf briljante Basics voor briljante managers’ te noemen. Wat deze basics inhouden, kun je lezen in het boek zelf. Wat ik bij deze al wel wil zeggen, is dat het vooral gaat om het creëren van psychologische veiligheid, vertrouwen en écht het gesprek aangaan met je teamleden over wie zijn en wat hun doelstellingen en groeimogelijkheden zijn. Om – en Merks – Benjaminsen geeft hier zelf niet deze term aan – dienend leiderschap dus.

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden