Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Managen zonder Macht - ‘Scherpt je zintuigen’

Joris Merks-Benjaminsen waagt zich met ‘Managen zonder Macht’ op het terrein van algemeen management, waar hij hiervoor twee uitstekende marketingboeken heeft geschreven. Zijn nieuwe boek kenmerkt zich door een persoonlijke stijl en eigen ervaringen over hoe teams en individuen te leiden zonder (veel) gebruik te maken van de macht die een manager onherroepelijk heeft.

Thomas Cech | 16 januari 2024 | 3-4 minuten leestijd

Joris Merks-Benjaminsen neemt je in Managen zonder Macht mee in zijn jaren bij Google. Hij presenteert zijn lessen zowel aan de hand van een eigen model, als van bestaande modellen.

Het is een interessant boek dat met name relevant is voor managers die zich verder willen verdiepen en bekwamen in people-management en dienend leiderschap.

Briljante Basics

Managen zonder Macht bestaat uit drie delen. In het grootste deel van bespreekt Merks-Benjaminsen het model van de Briljante Basics. In het hart van dit model staan de principes vertrouwen en intrinsieke motivatie. Deze begrippen legt Merks-Benjaminsen uit aan de hand van praktische vuistregels. De 5 Briljante Basics daaromheen zijn dingen die leiders doen om het maximale uit hun team te halen. Het leidt tot een niet-hiërarchische manier van managen.

De basics zijn met name people-management skills en zijn gericht op het ontwikkelen van mensen en meten van voortgang. Op een transparante en respectvolle manier. Het model veronderstelt een wisselwerking tussen de 5 basics en motivatie en vertrouwen. Hoe beter de basics worden uitgevoerd, hoe beter de motivatie en het vertrouwen zijn en andersom.

Psychologische veiligheid

In Deel 2 creëert Merks-Benjaminsen diepgang op het onderwerp Psychologische veiligheid. Hij geeft aan hoe je daar op praktische wijze invulling aan kunt geven. In Deel 3 bespreekt hij handvatten om organisatietransities verder te bevorderen. Denk hierbij aan de rol van missie/visie ontwikkeling en de mogelijkheden en beperkingen van data. Merks-Benjaminsen maakt graag gebruik van Simon Sinek (Why) en deelt zijn ervaringen rondom een Maturity-framework. De modellen die hij aanhaalt worden doorvertaald naar praktische interventies. Dat past goed in de lijn van het boek.

Praktische inslag en persoonlijk verhaal

Het boek ontleent zijn impact aan de praktische inslag. En natuurlijk de ins en outs over hoe een succesvolle organisatie als Google met dit soort zaken omgaat. De auteur doet dit op basis van zijn eigen ervaring als manager bij Google en 10 vertrekpunten uit een bekend onderzoek van Google; project Oxygen. Als lezer heb je soms het gevoel dat je een verslag zit te lezen van 12 jaar Google management, af en toe onderbouwd met een model. Verfrissend voor een managementboek!

Wat neem ik mee?

Als managementtrainer heb ik de nodige insights uit Managen zonder Macht gehaald. Interessant vond ik in die hoedanigheid bijvoorbeeld de aanpak van het feedback geven, het ontwikkelen van een missie/visie met je team en het voeren van effectieve loopbaangesprekken. Meer dan voldoende leerpunten dus.

Wel verwacht ik dat de voorgestelde manier van managen voor sommige organisaties/managers in de praktijk te veel tijd in beslag gaat nemen. De aanpak vereist een klein aantal direct reports. Ongetwijfeld sorteert deze manier van managen effect, maar in de praktijk zie ik dat de takenpakketten van managers te veel omvatten om dit op hoogwaardige manier toe te passen. Ik vraag me af wat er gebeurt wanneer je maar een deel van de tijd aan deze manier van managen kan besteden en wat dan de quick-wins zijn.

Vruchten

Merks-Benjaminsen daagt managers uit om hun macht, die ze impliciet en expliciet altijd hebben, juist niet te gebruiken. Dit scherpt je zintuigen en zorgt voor inzichten op dieper niveau en verbondenheid met je teamleden op dieper niveau, aldus de auteur. Hier zal menig manager in de praktijk de vruchten van kunnen plukken. En voor professionals die people-management tot in de details willen beheersen, is Managen zonder Macht een aanrader!

Over Thomas Cech

Thomas Cech is expert in het verhogen van resultaat en trainer bij www.salesimprovementgroup.com

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden