Tijdens de laatste Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf was een 3D-printer in de aanbieding. Prijs net boven de € 1000. Een 3D-printer maakt het mogelijk om objecten als kopjes en poppetjes te printen. Of kronen - wat inmiddels in tandartsenpraktijken al gebeurt. Er zijn al grotere projecten met 3D-printers uitgevoerd: auto's en vliegtuigen. Een 3D-printer gekoppeld aan een Cadcam-applicatie is net zo krachtig voor een creatieve geest als Word of InDesign en een inktjet printer.
Hoe het werkt: koppel een 3D-printer (bijvoorbeeld de Replicator 2) aan een PC, bedenk wat je wilt printen. Afhankelijk van de mogelijkheden van de printer, het materiaal dat je kunt gebruiken (plastic, metaal, houtpulp) en je eigen creativiteit! Download een ontwerp in een CadCam pakket als Autodesk (of maak dit ontwerp zelf) en pas dit eventueel aan aan je eigen wensen en druk op Print-knop. Maak het model verder af en voila, je 3D-print.
Het is voor u misschien ver van uw bed. Dat was hoogwaardig 2D printen met een inktjet printer ook, tot de kosten zo laag werden en de voordelen zo groot dat veel Nederlandse huishoudens inmiddels een kleureninktjet hebben waar dagelijks presentaties, verslagen en rapporten uitrollen.
De beschikbaarheid van een volledig globaal ontwerp- en logistiek proces voor de 'kleine' man, is in een notendop de centrale boodschap van 'Makers'. Chris Anderson is auteur van de zeer succesvolle boeken 'The Long Tail' en 'Free'. In beide boeken beschrijft hij businesstrends die tot op de dag van vandaag een grote impact hebben op de manier waarop bedrijven zich moeten (en zijn gaan) gedragen in de digitale wereld. Na het omzetten van muziek en tekst naar bits en de distributie daarvan via grote digitale platformen als iTunes, Amazon is de volgende verandering aanstaande: het herorganiseren van het industriële innovatieproces.
Anderson heeft de afgelopen vijf jaar een eigen bedrijf opgezet (naast zijn werk als hoofdredacteur van 'Wired') gebaseerd op (relatief goedkope) 3D-printers, open hardware, crowdsourcing, co-creatie via communities en het Open Business model.
De combinatie van deze vier elementen maakt het mogelijk voor innovatoren, ondernemers en fabrikanten om tegen een fractie van de prijs producten te ontwikkelen, te testen, te produceren en in de markt te zetten.
The Maker Movement is een feit. Wat deze revolutie zo bijzonder maakt, is dat oude wetten over copyrights, IP-bescherming, samenwerkingsverbanden vast gelegd in contracten nauwelijks een rol spelen. Jong en oud werkt online en offline samen om zonder deze beperkingen ideeën te toetsen en producten te ontwikkelen.
De printer zelf is maar het begin. Open Organization (lees het baanbrekende werk Open Innovation van Henry Chesbrough) is het sleutelparadigma dat Anderson predikt. Open heeft allerlei vaak belemmerende en kostbare grenzen en risico's voor ondernemers op. Met name deze ontwikkelingen zullen de 3D-printer centraal stellen in een nieuwe industriële revolutie!
Over Bertrand Weegenaar
Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business.