Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Strategisch opleiden en leren in organisaties

Het belang van opleiden en ontwikkelen van het human capital binnen organisaties is inmiddels duidelijk. Het belang van goed opleiden en ontwikkelen is echter nog niet overal doorgedrongen. Op het terrein van opleiden en leren in organisaties heeft zich de afgelopen jaren een aantal opmerkelijke trends en ontwikkelingen voorgedaan. We gaan van opleiden naar leren en kennisontwikkeling.

José Otte | 9 februari 2010

De nieuwe generaties willen geen baan voor het leven, maar een mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. In de vierde druk van 'Strategisch opleiden en leren in organisaties' staat het vraagstuk centraal van de nieuwe afstemming tussen het strategisch beleid van de organisatie en ontwikkelingsmogelijkheden van het individu. In 2010 is dit boek volledig herzien, waardoor we als lezer betere en meer up-to-date informatie tot onze beschikking hebben gekregen. Door verschillende opleiders in Nederland wordt dit boek als literatuur ingezet voor hbo- en masterstudenten. De taal in het boek is helder. De auteurs geven een historische schets van HRM, van de dimensies die spelen in het vakgebied HRM en hierna leiden ze ons naar HRD. De onderzoeken die worden aangehaald zijn niet altijd helemaal van de laatste tijd (b.v. 2009) en hebben niet allemaal de crisisgetallen meegenomen, maar het boek biedt voldoende richting om daarna zelfstandig op zoek te gaan naar cijfers van nu. De modellen die genoemd en gebruikt worden zijn helder beschreven en voorzien van goede figuren en/of tabellen. Een goed hoofdstuk, dat als bijzonder waardevol wordt ervaren door mijn studenten is het hoofdstuk over de effectevaluatie van opleidingen. Binnen veel organisaties wordt weinig aandacht gegeven aan de effectevaluatie van opleidingen. In dit boek worden we meegenomen van begin tot eind van de evaluatie. Waarbij veel aandacht is voor het voortraject. Vaak wordt vergeten dat de effecten pas gemeten kunnen worden als er in het voortraject voldoende aandacht is geweest voor het beschrijven van de doelen. Waarom doen we de opleiding? Wat moet de gewenste uitkomst zijn? Wat zien we er van terug in het werk van de deelnemers? Etc. Al met al is dit een must read voor de student, maar ook de HRM-professional die zich wil bijlezen, bijleren op het gebied van opleiden en leren in organisaties op strategisch niveau.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden