Het is een verontrustend beeld dat Manfred Kets de Vries in zijn nieuwste boek Seks & Geld, Geluk & Dood schetst van wat topmannen werkelijk drijft. Hun streven naar macht en aanzien komt voort uit hun seksuele verlangens, aldus Kets de Vries. De topman is de topaap die de beste vrouwtjes voor zich wil winnen en daarom heel hard zijn best doet om zoveel mogelijk macht te verzamelen. Om zijn angst voor de dood te bezweren bouwt hij een imperium om zich heen van materiële zaken als het grootste plezierjacht en het meeste geld. Niet voor niets luidt de ondertitel van het boek: Mijmeringen uit het ondergrondse.
Uiteindelijk zal het ze allemaal niet helpen, schrijft Kets de Vries. De dood komt onherroepelijk en de bevrediging die geld en boot bieden, is kortstondig. Ondertussen vergeten de managers tijdens het verzamelen ervan werkelijk te leven. Het echte geluk is voor hen verder weg dan ooit. ‘Status blijkt ongrijpbaar, populariteit toevallig, rijkdom heel wankel. Alleen karakter is duurzaam. Zinvolle relaties, verschil maken en zingeving zijn belangrijker dan materiële zaken. De zin van het leven is het aan iets spenderen dat ons overleeft.’
Kets de Vries doet zijn best om zijn topmanagers op het goede spoor te zetten. Hij moedigt de topmanagers die bij hem komen aan een ‘authentizotische’ organisatie te creëren, een samentrekking van de Griekse woorden ‘authentikos’ en ‘zotikos’. ‘Authenticiteit impliceert dat een organisatie haar leden een overtuigende verbindende kwaliteit biedt via haar visie, missie, cultuur en structuur… Zotikos beschrijft de manier waarop mensen energie putten uit hun werk.’ Dat is een loffelijk streven, maar de vraag is of topmanagers daarvoor niet al te veel verpest zijn. Ze zitten niet voor niets in de positie waarin ze zitten en het is maar de vraag of ze daar juist geen afstand van zouden moeten doen om werkelijk authentiek en gelukkig te kunnen leven. Met andere woorden: get a life en stop met het verpesten van het leven van anderen, je medewerkers. Wat dat betreft is het te hopen dat zoveel mogelijk managers dit prachtige en inspirerende boek zullen lezen.
Over Ben Kuiken
Ben Kuiken is filosoof, schrijver en ontregelaar. Als organisatiefilosoof helpt hij mensen om anders te denken, te kijken en te praten over organisaties en de problemen die daar ontstaan. Ben is auteur van een groot aantal boeken over organiseren, spelen, en filosofie, waaronder De laatste manager, De Organisatiefilosoof, en Het Zinnigste boek dat je ooit zult lezen.