Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ja-maar, wat als alles lukt?

In onze huidige maatschappij zijn er veel mogelijkheden voor mensen om zich te ontplooien. Hoe komt het dan toch dat veel mensen het gevoel krijgen dat zij niet datgene doen wat zij eigenlijk zouden willen doen? Volgens Berthold Gunster komt dit voort uit een Ja-maar levenshouding: er is altijd wel een argument te bedenken waarom iets niet kan. De auteur is afgestudeerd aan de Akademie voor Expressie en grondlegger van de Ja-maar filosofie. Gunster is trainer en coach, en verzorgt trainingen en workshops bij bedrijven en instellingen.

Mariska Fennema | 4 december 2006 | 3-4 minuten leestijd

De essentie van het boek 'Ja-maar wat als alles lukt? De 10 regels voor een Ja-maar-vrij-leven' is het veranderen van een Ja-maar levenshouding naar die van Ja-en. 'Ja-en is de wereld zonder grenzen. Alles is mogelijk, alles kan. Geen feit zo weerbarstig of het kan ingepast worden binnen de eigen plannen.' Aldus Gunster. Wie zou dat niet willen?

Een Ja-en levenshouding vindt men bij de inspirerende denkers en leiders die een nieuwe kijk op de werkelijkheid kunnen creëren. Om zelf een Ja-en houding te bereiken, moet men natuurlijk eerst inzicht krijgen in de stand van zaken. Om in te kunnen schatten hoe het ervoor staat met de levenshouding van de lezer bevat het boek een test, bestaande uit een aantal stellingen. Met het inzicht uit die test kan men het boek vervolgens verder lezen, in de globale wetenschap waar men het persoonlijke zwaartepunt op moet leggen.

De kern van het boek is hoofdstuk 5. In dat hoofdstuk worden 10 regels voor een Ja-en levenshouding worden uiteengezet. Die regels bestaan uit Ja-zeggen tegen de volgende tien aspecten: het 'zijn', de werkelijkheid, dit leven, emoties, je vermogens, je verlangens, doelen, anderen, elke gebeurtenis, doen. Gunster geeft per onderwerp talloze voorbeelden van ingesleten (onbewuste) gewoontes en denkbeelden die belemmerend kunnen werken. Hoewel ik niet denk dat de lezer zich overal in zal herkennen dan denk ik dat het toch vermakelijk is om te lezen. Op zijn minst herkent u er anderen in.

Inspirerend is dat Gunster tegelijkertijd inzichten aandraagt om die gewoontes en denkbeelden te kunnen doorbreken. En dat is eigenlijk ook de kracht van het boek. Het boek wordt gaandeweg boeiender. Steeds duidelijker wordt waar het eigenlijk allemaal om draait, namelijk: waardoor kom ik in beweging? Wat drijft mij nu echt?

Vooral dit laatste vond ik interessant. De dingen die je nu doet, doe je die omdat je die nu werkelijk zo graag wilt, of zijn er andere (onbewuste) redenen voor? En ga je daar dan ook wat aan doen?

'Ja maar' eindigt met een hoofdstuk over het onderwerp 'succes'. Wat is succes eigenlijk? Succes is volgens Gunster vooral een ervaring. Om jezelf als succesvol te ervaren, moet men ook waarnemen wat men allemaal al heeft bereikt. Om succes te hebben, is het belangrijk om de fundamentele bron voor een Ja-maar houding, angst, te accepteren. Deze angst kan zich manifesteren in angst voor fysieke bedreiging, angst voor sociale buitensluiting, en angst iets niet goed te doen. De Ja-en houding betekent dat men op zoek gaat naar de onderliggende verlangens van deze angsten. Dus in plaats van het mogelijke gevaar te bestrijden kan men de energie beter richten op het vervullen van het onderliggende verlangen.

Succes heeft ook een prijs: wie succesvol wil zijn zal moeten kiezen en beperken. En succes vraagt om geduld en doorzettingsvermogen. 'Ja maar' is niet het zoveelste doe-het-zelf-boek naar een succesvoller leven. De lay-out van het boek lijkt op het eerste gezicht eenvoudig en wellicht wat rommelig, maar het leuke daarvan is dat men op onverwachte plekken verrassende teksten tegenkomt. Ik vind het dan ook geen boek dat je in één keer uit moet lezen om vervolgens de regels toe te gaan passen. De kracht van dit boek is juist dat het tot nadenken stemt. En vervolgens natuurlijk: doen!

Over Mariska Fennema

Mariska G.A. Fennema MBA Werkzaam als manager marketing & communicatie bij RTV Utrecht en behaalde haar Executive MBA bij Business School Nederland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden