Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Recensie

Tribes (Nederlandstalig)

Dankzij internet zijn veel geografische, economische en tijdsgrenzen verdwenen. Er ontstaan nieuwe netwerken. Een tribe is een groep mensen die verbonden is met elkaar, een leider en een idee. Door internet is het ineens mogelijk om verbonden te zijn met mensen in andere landen, zonder dat face-to-face contact nodig is. Leiderschap is daardoor iets dat nog steeds alleen maar werkt als iemand, de leider, het voortouw neemt. Leiderschap is niet alleen het leiden van een organisatie. Een leider is iemand die zich inzet voor een doel. Seth Godin doet in 'Tribes' een oproep aan ons allemaal om die leider in ons naar boven te laten komen!

José Otte | 8 maart 2010

Seth Godin vertelt in 'Tribes' hoe stabiliteit veranderd is door marketing. Anders dan 'vroeger' is het nu hip om voorloper te zijn en nieuwe dingen te proberen. Je koopt iets dat niet eerder gemaakt is en vertelt er dan over aan vrienden. Zo werkt het momenteel. Geschiedenis of vroeger is niet meer zo belangrijk. Mensen lijken niet langer af te gaan op wat bewezen heeft dat het goed werkt. En daar zit de kans voor de nieuwe leider. Het boek is een aaneenschakeling van verhalen over de nieuwe manier van leiden, van marketing doen, van werken. Zo haalt Seth Godin het verhaal aan van Jack, een 'gelegenheidsrestaurant' in Brooklyn. Het restaurant is ongeveer twintig keer per jaar open, op zaterdagavond en op afspraak. Het menu is online te bekijken. Als je erheen wilt, reserveer en betaal je online. De eigenaren creëren gerechten voor hun gasten; ze geven een feestje. Beide eigenaren zitten hebben blogs en dergelijke op internet zodat hun contact met klanten doorlopend is. Het restaurant is het centrale verzamelpunt geworden, een plek om samen te komen met andere tribe-leden. Volgens Seth Godin vraagt de markt om verandering en daardoor vraagt de markt om leiders. Om een beweging te beginnen is het niet voldoende om mensen te vertellen wat ze moeten doen. De beweging komt op gang als mensen met elkaar praten, als ideeën zich door een gemeenschap verspreiden. Maar vooral als groepsgedrag mensen ertoe brengt om datgene te doen waarvan ze altijd al wisten dat het goed was. Er zijn twee dingen nodig om een groep mensen tot een tribe te maken: een gedeelde interesse en een manier om te communiceren. Een nieuwsbrief binnen de eigen organisatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen mee willen op de reis die hen voorgespiegeld wordt. 'Tribes' leest gemakkelijk en snel weg en maakt je enthousiast. Onmiddellijk begin je te denken aan dingen die je zelf kunt doen om tribe-leider te worden. Prachtige voorbeelden van op het oog simpele zaken die uiteindelijk booming business zijn geworden. Maar ook het voorbeeld van een bergbeklimmer die over zijn angst heen komt en de berg op een geheel eigen wijze overmeestert. In welke business u ook werkt, er zit altijd een aansprekend voorbeeld bij. Het boek is een leuk cadeau voor mensen waarvan u denkt dat zij een zetje in de rug nodig hebben om tribe-leider te worden. Veel leesplezier toegewenst!

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden