Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Hoe manage ik mijn manager?

Van belang bij het boek van Cevat is dat je als lezer duidelijk kiest vanuit welke positie je het thema verkent. De titel lijkt te verwijzen naar een visie op hoe middenmanagers hun hogere manager aan kunnen sturen.Van belang bij het boek van Cevat is dat je als lezer duidelijk kiest vanuit welke positie je het thema verkent. De titel lijkt te verwijzen naar een visie op hoe middenmanagers hun hogere manager aan kunnen sturen.

Yolande Wildschut | 11 september 2002 | 1-2 minuten leestijd

Maar al snel wordt duidelijk dat het gaat over hoe medewerkers, zonder leidinggevende functie, hun chef kunnen managen. In Cevats visie managen medewerkers hun manager door het vertonen van bepaald gedrag, zoals het nemen van eigen verantwoordelijkheid, het helder communiceren, het tonen van betrokkenheid en het willen halen van doelen. Door de keuze van Cevat voor deze invalshoek en doelgroep zijn hoofdstuk 1 en 3 vrijwel overbodig, en vormen hoofdstuk 2 en 4 de ziel van het boek. Daarmee gaat het boek voorbij aan een uitdieping van het begrip 'manage je manager' vanuit meer hiërarchische verantwoordelijkheden in een lijnorganisatie. Cevat kiest hier bewust voor, maar creëert hiermee juist een belangrijke misvatting over managen. Dit eenzijdige beschrijven vanuit medewerkerperspectief leidt tot een te platte vertaling van het begrip 'aansturen'. Cevat beweert dat hij het boek niet heeft geschreven vanuit de optiek dat de manager onvermogen toont in het managen. Tegelijkertijd baseert hij veel van zijn inhoudelijke en praktische uitwerkingen op dat falen van de manager. Hij schrijft aan de medewerker de rol toe van degene die het (negatieve) proces positief kan beïnvloeden. Het thema is echter te belangrijk en omvattend om het te benaderen vanuit dit 'probleemdenken'. De inhoud van het boek en de stijl van de schrijver lenen zich uitstekend voor een helder doelgroepgericht werkcahier. Dit zal die medewerkers informeren en motiveren die in een organisatie aan de slag willen gaan met effectieve en resultaatgerichte (wederzijdse) communicatie met hun manager. Cevat heeft genoeg kennis, visie en ideeën om hierin te slagen, maar moet het lef hebben overbodige informatie weg te laten. Zo'n werkboek zal tevens aan diepgang winnen als hij het beschrijft vanuit de kracht van het fenomeen, en niet vanuit een negatieve perceptie. Het boek wordt daardoor consistenter, en zal bovenal een eenduidiger lezersgroep benaderen en raken.

Over Yolande Wildschut
Yolande Wildschut is Managementtrainer en coach voor middenmanagers en hoger kader, Directeur/eigenaar van Miss Management BV te Ede.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden