Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Als jij een merk zou zijn

Onder de noemer 'vergroot je persoonlijke effectiviteit' zijn al diverse boeken verschenen. Boeken waarin het thema 'persoonlijke effectiviteit' vanuit een 'branding' perspectief wordt bekeken: de mens als merk. Het beste voorbeeld van dit 'subgenre' vind ik nog steeds het boekje 'Personal branding. Naam maken als professional' van Frank Kwakman. Binnen een duidelijk omschreven kader - de onmiskenbare relatie tussen reputatie en succes - beschrijft Kwakman hoe je je als professional in positieve zin kunt onderscheiden (en het succes kunt boeken dat je nastreeft).

Bert Peene | 3 augustus 2006 | 3-4 minuten leestijd

Omdat goed voorbeeld goed doet volgen, zette de uitgever van FT Prentice Hall, een imprint van Pearson Education, twee van zijn auteurs, Ruud Boer en Caroline Welsing, bij elkaar met de opdracht: schrijven jullie nou eens samen een boek voor mensen die zich afvragen: wie ben ik, wat wil ik, en hoe kan ik mijn droom tot werkelijkheid maken? De keus voor Boer en Welsing was natuurlijk niet willekeurig.

Boer had al eerder het succesvolle 'Brand Design' geschreven, en Welsing publiceerde al eens over 'HRMarketing' (ofwel: wat kunnen HR-professionals van marketingmensen leren?). Het resultaat van hun inspanningen verscheen onder de titel 'Als jij een merk zou zijn. Ontdek wat je kunt leren van merken.' Omdat branding het kader levert, leunt het boekje zwaar op het eerder genoemde boek van Ruud Boer. Het hierin uitgewerkte 'Brand Design'-model dient ook als onderlegger voor de coproductie met Welsing.

Een merk heeft volgens Boer een mentale en een visuele merkidentiteit: het innerlijk en het uiterlijk van een merk. Tel hierbij de gedragingen van het merk op, en je 'Brand Design'-model is compleet. Deze driedeling bepaalt ook in belangrijke mate de opbouw van het boek van Boer en Welsing. Na een korte kennismaking met 'de wondere wereld van merken', beschrijven de auteurs achtereenvolgens innerlijk, uiterlijk en ten slotte gedrag. Daarbij gaat het steeds eerst over merken, pas daarna over mensen. De tekst wordt regelmatig onderbroken voor reflectie: opdrachten die de lezer bijvoorbeeld uitnodigen zijn eigen toekomstbeeld ('visie') op te schrijven, zijn concrete doelen ('missie') onder woorden te brengen, te duiden wat hem waardevol maakt ('waarden'), en zijn belofte aan anderen ('credo') te omschrijven.

De auteurs voegen verder voorbeelden, cases en verluchtigende illustraties toe. 'Als jij een merk zou zijn' is best een aardig boekje dat zeker waarmaakt wat het belooft. Maar echt overtuigen kon het me niet. Pas toen ik het boek van Frank Kwakman er ter vergelijking bij had gepakt, ontdekte ik waardoor dat kwam: bij Boer en Welsing ontbreekt een richtinggevend kader. Kwakman schrijft voor professionals: mensen die doorgeleerd hebben in een bepaald vakgebied, daar alles over weten, en er zonder meer vanuit gaan dat hun kennis en ervaring zijn als goede wijn die geen krans behoeft. Kwakman houdt zijn doelgroep voor dat ook goede wijn meer en meer een krans nodig heeft steeds, en dat succesvol zijn in je vak vooral bepaald wordt door een eigen stijl van werken in combinatie met het kunnen inzetten van gespecialiseerde kennis. Met zijn boekje wil hij de professional helpen een belangrijke stap te zetten in het ontwikkelen van een eigen stijl.

Boer en Welsing schrijven voor 'iedereen die zich wel eens afvraagt: 'Wie ben ik en wat wil ik?' Logisch dus dat het boek - zie het voorwerk - te vinden moet zijn onder zulke uiteenlopende trefwoorden als loopbaanplanning, persoonlijk management, merken, (sociale) psychologie, motivatie, vaardigheden, en toekomstdromen. Auteurs en uitgever hebben dat vooraf waarschijnlijk geïnterpreteerd als een kracht, maar vanuit marketingperspectief bekeken kun je het even goed (of beter) een zwakte noemen. Een beetje marketeer weet namelijk dat (commercieel) succes vooral bepaald wordt door onderscheidend vermogen, en om dat te ontwikkelen, moet je durven kiezen. Kwakman durfde dat wel, Boer en Welsing durfden het niet. En dat is jammer.

Over Bert Peene

Bert Peene werkte jarenlang als kerndocent bij IMAGO Groep, Via Vinci Academy en C-Lion, opleiders voor het onderwijs. Daarnaast voerde hij als zelfstandige opdrachten op het gebied van organisatieontwikkeling uit in profit en non-proft. Tegenwoordig werkt hij als free lance docent en schrijft hij voor diverse bladen over managementliteratuur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden