Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wij weten meer dan ik

Voor ik een boek opensla kijk ik altijd (beeldgericht als ik ben) naar de afbeelding op de voorkant. Dit boek gebruikt heel toepasselijk een foto van een honingraat met een kolonie bijen; samen werken aan resultaat namelijk aan honing. Bijen weten als geen ander wat samenwerking inhoudt. Het centrale thema in 'Wij weten meer dan ik' is dan ook: 'de massa weet en kan meer dan één'. Kortom: sociale netwerken werken!

Annelies Bakelaar | 31 oktober 2008 | 3-4 minuten leestijd

Samenwerken is onmisbaar in onze huidige web 2.0 maatschappij, waar de ontwikkelingen met de dag sneller gaan. 'Wij weten meer dan ik' neemt u als lezer mee in de netwerksociety. Sprekende voorbeelden en beschouwingen zorgen ervoor dat u het in één adem uitleest. Bijzonder is dat dit boek niet slechts geschreven is door de hoofdauteurs Barry Libert en Jon Spector, het heeft ontelbare auteurs. Allen lid van de 'wij weten meer community' die te vinden is op www.wearesmarter.org Het simpele 'samenwerken' wordt vandaag de dag begeleid door zakelijke buzzwoorden als crowdsourcing, wikinomics en open source technologie. Maar praktische gidsen om samenwerkingsconcepten te vertalen naar de praktijk zijn er niet veel.

Met de komst van dit boek is er een praktijkgids bijgekomen. Deze gids neemt u als lezer mee in samenwerkingsconcepten door in detail te beschrijven hoe verschillende soorten ondernemingen de intelligentie van de crowd (gedeelde inzichten en kennis) gebruiken voor hun bedrijfsproces. Het boek neemt u als lezer allereerst mee in de ontwikkelingen van web 2.0 en het zogenaamde crowdsourcing (taken uitbesteden aan individuen en groepen op internet; hieruit ontstaan onder andere nieuwe businessmodellen). De kracht van de massale samenwerking rukt steeds verder op aldus de auteurs. Interessant voorbeeld, een echte pionier op het gebied van crowdsourcing is Amazon.com. Amazon.com heeft zich naast de eigen boekverkoop gericht op tweedehands boekverkoop, maar ook op het laten schrijven van recensies door 'de massa'. Veel bedrijven zijn Amazon.com reeds gevolgd. Denk alleen al aan de veilingen op Ebay, HP en Lego die ook gebruikmaken van communities voor onder andere hun marketing, productontwikkeling en klantrelaties. Buiten internet om worden ook diverse voorbeelden gegeven van de 'kracht van wij'. Zo gebruikt de meest productieve puzzelmaker ter wereld (Kaji) de kracht van wij (via abonnees en andere puzzelliefhebbers) om steeds weer nieuwe puzzelboeken te produceren. Naast alle sprekende praktijkverhalen (en dit zijn er echt enorm veel in dit boek) van grote, maar ook kleine organisaties krijgt u als lezer diverse tips over hoe het in de praktijk zelf kunt aanpakken. Deze tips worden helder weergegeven in een apart kader met de terugkerende titel 'wat je kunt doen'. De tips, algemene opmerkingen en scherpe quotes maken het boek voor u als lezer praktisch maar zorgen daarnaast ook voor een sterke bewustwording van 'wij'. Na het dichtslaan van het boek op pagina 145 zult u absoluut nieuwsgierig zijn geworden naar de community www.wearesmarter.org en wellicht zelfs lid willen worden. Kortom geen boek die u als lezer laat wegdromen in fictie, maar juist een boek dat de nadruk legt op het hier en nu. Wat steeds duidelijker wordt zeker na het lezen van dit boek is, dat bedrijven kennis nodig hebben die toegankelijk is via hun werknemers, hun klanten, relaties en hun raadgevers. Plotseling is het belangrijk te weten welke relatie we hebben met andere mensen, wie wie kent en welke relatie zij onderhouden. Afsluitend een mooie quote uit dit boek: 'Sneeuwvlokken zijn heel fragiel, maar kijk wat ze kunnen doen als ze aan elkaar plakken.' Mocht u na het lezen van dit boek net als ik nieuwsgierig zijn geworden naar soortgelijke titels? Enkele (want er zijn er zoveel) andere interessante titels zijn: The Wisdom of Crowds (James Surowiecki) en The World is Flat (Thomas Friedmans), Netwerklandschap (Annemieke Roobeek).

Over Annelies Bakelaar

Annelies Bakelaar is momenteel werkzaam bij ROC Aventus als Manager dienst HRM en schrijft de recensies op persoonlijke titel. Annelies Bakelaar is hiervoor onder andere werkzaam geweest als manager, programmaleider en organisatieadviseur, zowel in de private als publieke sector. Daarnaast is Annelies Bakelaar actief in de lokale politiek (fractievoorzitter CDA Ommen) en is freelance hbo-docent. In 2004 heeft Bakelaar haar MBA Public Governance studie afgerond aan Nyenrode.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden