Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het theater van verandering

In mijn werk als project- en verandermanager heb ik dagelijks te maken met regievoering en rolverdeling. Ik betrap mijzelf (en mijn collega's) er ook regelmatig op dat ik bepaalde ontwikkelingen typeer als een 'soap'. Ook ik ben van mening dat er vaak een 'spel' moet worden gespeeld om iets voor elkaar te krijgen. Een boek van Anton Cozijnsen, Peter van Dam en Eduard Kimman met als titel 'Het theater van verandering' en als subtitel 'Regie en rolverdeling bij veranderprocessen' sprak mij dan ook voldoende aan om te gaan lezen om zo mijn eigen ervaringen bevestigd te krijgen en lessen te leren voor de toekomst.

Bram Kolk | 18 mei 2010 | 2-3 minuten leestijd

Anton Cozijnsen, Peter van Dam en Eduard Kimman laten in 'Het theater van verandering' zien wat er tijdens een veranderproces tussen mensen mis kan gaan en hoe dit valt te voorkomen of is op te lossen. De metafoor van een theatervoorstelling staat hierbij centraal. Het boek is aantrekkelijk vorm gegeven: een harde kaft, een vriendelijk lettertype op hagelwit papier, veel witte ruimtes en eenvoudige maar praktische illustraties. In hun voorwoord melden de schrijvers dat het boek een resultaat is van vijf jaar gesprekken over filosofie, ethiek, psychologie en alledaagse levensvragen; gesprekken ondersteund door de lekkerste hapjes en de mooiste wijnen.

Vreselijk jammer dat er niet wat meer aandacht is besteed aan het lezen van de teksten voordat de boeken werden gedrukt. Het boek bevat een hinderlijke hoeveelheid taal-, stijl- en opmaakfouten. Er ontbreken woorden, woorden zijn foutief gespeld, verkeerde werkwoorden en ik kwam op een pagina zelfs een tekst twee keer direct na elkaar tegen. Hier erger ik mij aan en dat leidt er bij mij ertoe dat ik minder aandacht heb voor de inhoud. Ik ga al snel op zoek naar de volgende fout. In deel 1 van het boek geven de schrijvers context waarbij 'zinvol handelen' een centrale plaats krijgt. Zinvol handelen zien de schrijvers als handelen op een logische, eerlijk en verantwoorde wijze. Dit 'zinvol handelen' loopt als een rode draad door het boek. In het tweede deel van het boek introduceren zij de spelers, de regisseur en de scriptschrijver uitvoerig geïntroduceerd. Er worden acht spelers ten tonele gevoerd. Deze spelers zijn karikaturen van de acht psychologische ideaaltypes van Otto Kroeger, waarbij ieder type een positieve en negatieve kant kent. Zo is het relatiegeoriënteerde psychologische type Feeler in zijn positieve verschijningsvorm een Coach en in zijn negatieve verschijningsvorm een Zielvreter. In deel 3 wordt het toneelstuk, bestaande uit vier aktes en een epiloog, uitgewerkt. In iedere acte komen meerdere spelers aan bod waarbij de regisseur telkens ingrijpt in het spel, kort feedback geeft op het spel en zo nodig een andere speler op het toneel zet. In het vierde deel wordt er tot slot nagepraat, nabeschouwd en gerecenseerd. Het is algemeen bekend dat er in diverse stadia van een verandering andere type mensen en ander gedrag nodig zijn. Dit is ook al door velen uitgewerkt in diverse modellen en boeken. Een visionair is bijvoorbeeld noodzakelijk in de strategievorming maar kan erg vertragend werken in de feitelijke uitvoering. Heel aardig is wel dat de auteurs de nadruk leggen op 'zinvol handelen'. Volgens de auteurs mislukken veranderingen in 80% van de gevallen door onjuist gedrag, door zinloos handelen. In de praktijk maak ik ook mee dat zinloos handelen leidt tot weerstand, conflicten, demotivatie, wantrouwen en stress. Continue aandacht van de regisseur (de project- of verandermanager) voor eerlijk, logisch en verantwoord handelen is inderdaad een randvoorwaarde voor succesvol veranderen. Deze les neem ik tot me! Nu alleen nog hopen dat deze recensie taaltechnisch correct is...

Over Bram Kolk
Bram Kolk is senior managing consultant bij Van Aetsveld. Van Aetsveld, specialist in projectmanagement en verandermanagement, werkt vanuit de visie dat iedere organisatie het in zich heeft om gestelde doelen te bereiken. Het is de kunst van Van Aetsveld om de daarvoor benodigde interne slagkracht te mobiliseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Anton Cozijnsen, Peter van Dun, Eduard Kimman
Het theater van verandering

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden