Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De prooi

In 'De prooi' beschrijft Jeroen Smit de historie van ABN Amro over een tijdsbestek van twintig jaar. De titel wordt ontleend aan het feit hoe ABN Amro door het toedoen van de voorzitter Rijkman Groenink vanaf begin jaren negentig uit de vorige eeuw van 'Jager' tot 'Prooi' werd. Tevens verwijst de titel naar het jachtincident waarbij Rijkman Groenink zichzelf (nog) niet in zijn voet schoot maar in zijn arm en hij zichzelf ernstig verwondde.

Peter Vermeulen | 7 juli 2010 | 2-3 minuten leestijd

Smit heeft de jager Rijkman Groenink als hoofdpersoon gekozen. Hij is de rode draad in 'De prooi'. Hoewel hij aan het begin van het verhaal nog niet tot de top is doorgedrongen, is zijn ambitie overduidelijk. Rijkman Groenink komt vervolgens aan het roer door een aaneenschakeling van gebeurtenissen, zoals de tragische dood van een van de beoogde opvolgers van voorzitter Kalff. Wat volgt, is een spannende beschrijving van gebeurtenissen waarbij Smit vele personages van binnen en buiten ABN Amro ten tonele voert, inclusief de Raad van Commissarissen, bestuurders van andere Nederlandse Banken, bekende Nederlandse families en nog veel meer partijen.

Dat Smit Rijkman Groenink opvoert als macho hoofdpersoon waaraan alles opgehangen wordt, wordt deze daardoor bijna ongemerkt door Smit in de rol van 'de veroorzaker van alles' gebombardeerd. Dit is een nadeel. 'De prooi' is het verhaal van een bikkelharde wereld van internationale bankieren waarin vriendschappen veelal niet tellen en het een gevecht op leven en dood is. Met andere woorden die van de jager en de prooi.

Jeroen Smit heeft zeer nauwkeurig alles aan het papier toevertrouwd wat hij te weten is gekomen op het gebied van dit 'egomanagement' aan de hand van interviews en inzage in interne documenten. Smit is er dan ook meer dan in geslaagd u om door middel van zijn gemakkelijk leesbare stijl de indruk te geven dat u er zelf bij aanwezig was.

Zo neemt u deel aan vergaderingen en kunt u meeluisteren met diverse telefoongesprekken. Ook wordt u een blik gegund in vele vertrouwelijke stukken. Dit alles is vaak spannend en soms zelfs beklemmend.

Ook met 'De prooi' levert Jeroen Smit weer een boek af dat leest als een jongensboek dat u moeilijk weg kunt leggen. Het boek is op sommige momenten lastig leesbaar, aangezien Smit veel feiten opsomt. 'De prooi' bevat echter alle ingrediënten van een boek dat iedere manager gelezen moet hebben. Het is niet alleen verplichte kost voor iedere manager maar tevens een leerzaam boek voor de gemiddelde Nederlander die zijn spaarzame centen aan een bank heeft toevertrouwd.

Men kan zich na het lezen van 'De prooi' nog meer met recht afvragen waarom er zo'n groot verschil bestaat tussen de verkregen spaarrente voor de cliënt en de hoge bonussen voor de bankdirecteuren! 'De prooi' van Jeroen Smit is een meeslepend en boeiend boek over de teloorgang van een stuk 'Hollands glorie' in het bankwezen. U zult het gevoel krijgen vaak zelf bij alle bijeenkomsten en gesprekken aanwezig te zijn en voortdurend op het puntje van uw stoel te zitten.

Jeroen Smit heeft ongelofelijk knap de stroom aan gebeurtenissen, voorvallen en details tot één verhaal gekneed. Hij reconstrueert de zeer recente geschiedenis van het verstandshuwelijk tussen ABN en AMRO Bank. Met als slotakte het moment waarbij jager Rijkman Groenink zichzelf alsnog in zijn voet schiet en als pleister op de wond een vertrekpremie van 24,3 miljoen euro meekrijgt wegens 'goed' functioneren. Egomanagement ten top.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is serial entrepreneur en business angel en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden