Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De 8ste eigenschap

Na 15 jaar heeft Stephen Covey een vervolg geschreven op zijn everseller 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap'. Er blijkt nog een achtste eigenschap te bestaan, de innerlijke stem. Deze achtste is niet een 'vergeten eigenschap', maar een overkoepelende, extra eigenschap.

Remko van der Honing | 24 mei 2005 | 2-3 minuten leestijd

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap zijn waarschijnlijk wel bekend, drie overwinningen op jezelf, drie overwinningen op de omgeving en de laatste eigenschap als vorm van onderhoud en innovatie:

1. Wees proactief

2. Begin met het einde voor ogen

3. Stel prioriteiten

4. Denk in termen van winnen/winnen

5. Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden

6. Werk synergetisch

7. Hou de zaag scherp / blijf jezelf vernieuwen

Uit bovenstaande lijst blijkt dat de zeven eigenschappen zijn gericht op effectiviteit, maar aan leiders en leiderschap worden veelal andere eisen gesteld. Aandeelhouders en medewerkers zijn op zoek naar charismatische en inspirerende leiders, mensen met visie en ondernemerschap.

Die 'charismatische' eigenschap van leiderschap was nog niet verwoord. De innerlijke stem moet volgens Covey aangeboord worden om van effectiviteit door te groeien naar inspiratie. Na het verschijnen van 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' is de wereld drastisch veranderd. Het informatietijdperk is aangebroken en veranderingen volgen elkaar steeds sneller op. Hoe groter de veranderingen en hoe meer onzekerheden, des te relevanter de zeven eigenschappen volgens Covey juist worden. Individuen en leiders moeten effectief zijn, maar om te groeien en vernieuwen is grootsheid nodig, voldoening en passie.

De achtste eigenschap wordt ook verwoord in de definitie van leiderschap: 'Leiderschap is zo duidelijk op mensen overbrengen dat ze de moeite waard zijn en potentieel hebben, dat ze het zelf ook geloven.'

Het boek is gebouwd rond het paradigma van de complete mens, dat bestaat uit Hoofd, Hart, Ziel en Lichaam. Het hoofd staat voor leren en groei en ontwikkeling. Het kunnen aangaan van relaties en liefhebben zijn de eigenschappen van het hart. De ziel staat voor het bijdragen en ertoe doen. Het lichaam tenslotte vertegenwoordigt leven en overleven.

Medewerkers komen pas tot volle bloei als er een beroep wordt gedaan op al deze vier menselijke kwaliteiten. Aan de onderdelen zijn ook vier intelligenties gekoppeld en vier lessen die er voor zorgen dat anderen hun innerlijke stem kunnen vinden. Deze vier lessen gaan er ten eerste vanuit dat de leider zelf een rolmodel is, dat vertrouwen uitstraalt. Verder kiest de leider de juiste richting, heeft een heldere visie voor de organisatie. Door empowerment en het stroomlijnen van de organisatie worden anderen gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen, om daarmee een succesvolle organisatie te worden.

Het boek van Covey is omvangrijk, opvallend is dat hij voor het beschrijven van de achtste eigenschap ongeveer evenveel pagina's nodig heeft als voor de eerste zeven! De schrijfstijl is niet eenvoudig, maar gelukkig wel voorzien van veel voorbeelden, waarvan sommigen in de categorie 'open deur' of 'tegeltjeswijsheid' (bijvoorbeeld 'Bescheidenheid en moed zijn de ouders van integriteit' of 'Andermans succes is geen bedreiging').

Maar ondanks dat is 'De 8ste eigenschap' een waardevol boek, dat naar alle waarschijnlijkheid ook een everseller zal worden. Het lukt Covey om in het woud van literatuur over leiderschap een boek te schrijven dat aanzet tot actie. Hij ontkent niet dat leiderschap deels aangeboren is, maar stimuleert mensen om deze kwaliteiten (verder) te ontwikkelen. Het spoort aan om na te denken over je eigen (voorbeeld)gedrag en geeft duidelijke tips voor ontwikkeling. Verplicht leesvoer voor elke manager!

Over Remko van der Honing
Remko van der Honing was werkzaam bij Crucell en schreef recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden