Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De snelheid van vertrouwen

'De snelheid van vertrouwen, dat wat alles verandert' van Stephen M.R. Covey heb ik met gemengde gevoelens gelezen. Aan de ene kant is het een verrassend boek dat onze samenleving, onze organisaties en de relaties tussen mensen vanuit vertrouwen belicht. Dit blijkt een vernieuwende invalshoek te zijn, die zeker toegevoegde waarde heeft.

Sonja de Bruin | 22 mei 2013 | 1-2 minuten leestijd

Het boek geeft je op een duidelijke manier inzicht hoe je meer (zelf)vertrouwen kunt krijgen. Maar aan de andere kant vind ik de manier waarop de boodschap wordt gebracht erg Amerikaans. Het positivisme is soms op het irritante af en hoewel het boek vlotgeschreven is en lekker wegleest, is de stijl is af en toe erg prekerig en belerend.

Maar even terug, waar gaat 'De snelheid van vertrouwen' nu precies over? Stephen M.R. Covey (inderdaad zoon van) onderbouwt in dit boek zijn stelling dat als er vertrouwen is, zaken sneller en makkelijker gaan en de kosten dus lager zijn.

Hij werkt dit op z'n Amerikaans verder uit in vijf cirkels: vertrouwen in jezelf, relatievertrouwen, organisatievertrouwen, marktvertrouwen en maatschappelijk vertrouwen. Waarbij hij het relatievertrouwen uitwerkt in vier kernen: integriteit, intenties, capaciteiten en resultaten en relatievertrouwen uitwerkt aan de hand van 13 gedragingen. Nu vind ik dit laatste gedeelte het minst toegevoegde waarde hebben, want het zijn wel open deuren.

Naar aanleiding van een oefening realiseerde ik mij waarom het boek mij niet zo aansprak; er werd gevraagd om twee relaties te selecteren waarbij je het vertrouwen wil vergroten. Dit kostte mij de grootste moeite. Nu blijkt uit een onderzoek, dat in dit boek wordt genoemd, dat slechts 34% van de Amerikanen andere mensen vertrouwen, in Nederland is dit met 60% bijna het dubbele.

Over Sonja de Bruin

Sonja de Bruin is oprichter en eigenaar van Themis Consultancy. Themis Consultancy verleent diensten op het gebied van Quality Assurance en Process Improvement aan bedrijven die zich bezighouden met software- en/of systeemontwikkeling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden