Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zes denkkaders om met informatie om te gaan

Edward de Bono slaagt er elke keer weer in om op een eenvoudige wijze ingewikkelde onderwerpen bespreekbaar te maken. In 'Zes denkkaders om met informatie om te gaan' schetst hij het probleem dat veel mensen te maken hebben met een overload aan informatie. Hij biedt zes denkkaders om informatie te benaderen. Om de informatieoverload te beperken een korte recensie.

Kees Groeneveld | 28 september 2009 | 1-2 minuten leestijd

Een informatieoverload kan ertoe leiden dat je focus verliest doordat je niet meer weet waarop je je wel of niet moet concentreren. Edward de Bono schetst in 'Zes denkkaders om met informatie om te gaan' een zestal wijzen waarop je informatie kunt benaderen. De zestal denkkaders geeft hij vorm met behulp van symbolen. De eerste is de driehoek: door uzelf vragen te stellen kunt u bepalen welke informatiebehoefte u moet bevredigen. Op basis van de vraagstelling gaat u selectief naar informatie kijken. U gaat gerichter op zoek naar informatie die u van antwoord kan voorzien. Het cirkelvormig denkkader helpt om vast te stellen of de aangeboden informatie juist is.

Het vierkante dat we informatie van verschillende kanten gaan bekijken om te voorkomen dat we door vooringenomenheid delen van informatie niet zien. Het hartvormige denkkader is het denkkader waarin het belang van de informatie voorop staat. Het vijfde denkkader is een ruit. De ruit staat voor waarde, dus geeft de waarde van de informatie weer. De Bono maakt een duidelijk onderscheid tussen belang, waarde en behoefte.

Het laatste denkkader is een snijtafel waarop we de informatie kunnen snijden naar een vorm die conclusies oplevert. Het boekje geeft een aantal handvatten om met informatie om te gaan. Het is niet allesomvattend. De Bono gaat bijvoorbeeld voorbij aan het feit dat informatie niet alleen juist moet zijn, maar ook volledig (of zo volledig mogelijk) wil je goede beslissingen kunnen nemen. Je moet het boekje meer zien als een raamwerk dat u zelf verder kunt ontwikkelen. Het is een leuk en zeer prettig geschreven boekje en kan bijvoorbeeld prima worden gebruikt bij opleidingen in het voortgezet onderwijs en hogescholen en universiteiten om mensen bewust met informatie te leren omgaan. Na het lezen van het boekje van De Bono ga je scherper letten op de informatie die wordt aangeboden. De eenvoud van het aangereikte denkkader maakt dat je het snel kunt toepassen.

Over Kees Groeneveld
Kees Groeneveld van eSpecialisten heeft in zijn rol als consultant en interim-manager jarenlange ervaring met automatisering bij de overheid, en bij gemeenten in het bijzonder. Hij heeft tientallen gemeenten en decentrale overheden geholpen bij de aanbesteding en implementatie van complexe ICT-projecten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden