De uitdaging om 'IK/WIJ' te gaan lezen ligt vooral in het feit dat mijn echtgenote een sessie met Remco Claassen had doorlopen en ikzelf tijdens mijn studie twee van zijn boeken had gelezen, namelijk 'IK - Gezond egocentrisme meer effectiviteit' en 'WIJ - De kunst van het manipuhelpen'. Het feit dat de auteur een dynamische trainer is en daarnaast een prettige schrijfstijl hanteert, belooft wat. Bij eerste aanblik is de presentatie van het boek grappig.
Hoewel een omdraaiboek meer voorkomt, was deze wel zeer treffend omdat er een natuurlijke scheiding wordt aangebracht tussen de 'IK-kant' en de 'WIJ-kant' van een mens. Tja en dan ga je lezen! Mijn ervaring is dat het een boek is dat prettig leest, je gaat er snel doorheen. Dat komt vooral ook omdat er veel materiaal in wordt verwerkt wat al eerder door de auteur of een andere schrijver als Covey (de zeven eigenschapen van effectief leiderschap) gebruikt werd.
Claassen helpt je zicht te krijgen op je zelfkant en hoe je voor jezelf een mission statement kunt opstellen. Een statement dat jouw belangrijke drijfveren en doelen bevat. Daarvan kennis hebben, biedt je tegelijkertijd ook een betere mogelijkheid een ander te leren kennen en te begrijpen. Aan welke knoppen moet ik draaien om het kwispelpunt van een ander ter bereiken. Het punt waar je de ander raakt en er een positieve opening ontstaat om in contact te komen met elkaar. In het boek ontbreekt - naar mijn smaak - het vernieuwende, het sprankelende.
Het is vooral het laatste hoofdstuk in het WIJ-gedeelte dat de kern van het boek aangeeft. Het is een samenvatting van een verzamelproces over jaren. Wat mij betreft was het dat dan ook wel. Een meer dan gemiddeld geïnteresseerde lezer in dit soort literatuur zal niet veel nieuws aantreffen en dan is de aanschaf van dit boek ook niet zinvol. Een lezer met een ontluikende interesse echter, zal van dit boek smullen en mogelijk gretig worden om meer kennis op te doen.
Schiet het boek dan aan zijn doel voorbij en lijkt het meer op een 'willen' publiceren van een nieuw boek? Puur persoonlijk is dat wel de indruk die ik ervan krijg. Maar feitelijk is dat iets waar elke individuele lezer zelf over moet oordelen!
Over Dick Bos
Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.