'Hoera, een conflict' van Margreeth Kloppenburg en Jaco van der Schoor gaat over het nut en de noodzaak van conflicten in teams. U en uw team krijgen namelijk, als het goed is, conflicten. Want als u echt succesvol wilt zijn met uw team, moeten er, gek genoeg, conflicten komen. Het merendeel van de managers vermijdt conflicten het liefst. Dat is een gemiste kans. Omdat teams in hun samenwerking enorm baat kunnen hebben bij het goed leren hanteren van conflicten en daarmee zelfs bovengemiddeld gaan presteren. U moet alleen weten welke conflicten nuttig zijn en welke u liever bijtijds vakkundig de kop indrukt.
Margreeth Kloppenburg en Jaco van der Schoor leggen in hoofdstuk 1 uit wat een conflict en een team is. Door middel van voorbeelden zetten ze uiteen dat ieder team een bepaalde ontwikkeling doormaakt. Die ontwikkeling lijkt op de fasen van een mensenleven. Van grote afhankelijkheid van zijn ouders belandt een mens vervolgens in een opstandige fase, om daarna zelfstandig en volwassen te worden en uiteindelijk op zijn oude dag te sterven.
Bij teams zie je een vergelijkbare fasering. Een team doorloopt een: - startfase, waarin de teamleden afhankelijk zijn van de manager; - strijdfase, waarin onderlinge relaties in het team vorm krijgen; - samenfase, waarin het team effectief functioneert; - slotfase, waarin de leden van het team afscheid nemen van elkaar. Margreeth Kloppenburg en Jaco van der Schoor lichten deze fasen toe door middel van een eenvoudig maar effectief voorbeeld van een verhuizing van organisatie. Hierdoor wordt direct duidelijk dat teams zich in fasen ontwikkelen.
Terwijl in het eerste hoofdstuk wordt geschetst hoe teams een bepaalde ontwikkeling doormaken, wordt in het tweede hoofdstuk geleerd wat u per fase van teamontwikkeling kunt verwachten. De uitdieping van deze fasen worden door Kloppenburg en Van der Schoor uitgediept aan de hand van voorbeelden. Ze gebruiken hiervoor voorbeelden van onder andere bondcoach Marco van Basten.
Door het gebruik van herkenbare voorbeelden en duidelijke figuren, worden de fasen van teamontwikkeling goed uitgediept. U leert dat het mogelijk is om op basis van het teamgedrag vast te stellen in welke fase van ontwikkeling het zich bevindt.
U leert wat u per fase van teamontwikkeling aan conflicten kunt verwachten in hoofdstuk 3. Tevens beschrijven de auteurs hoe u conflicten in teams beter kunt diagnosticeren. Inzicht in dit proces geeft u namelijk een belangrijke voorsprong, doordat u kunt voorspellen wat er gaat gebeuren.
Hoe de manager omgaat met conflicten in het team, wordt beschreven in hoofdstuk 4. Zeer gedetailleerd beschreven de auteurs welk gedrag effectief is per fase van teamontwikkeling. En hoe u het beste kunt handelen bij de conflicten, aangezien sommige conflicten dusdanig escaleren dat ze niet meer hanteerbaar zijn! Dan is er hulp nodig om het conflict op te lossen.
Om de escalatiegraad te kunnen herkennen en te beoordelen, wordt in hoofdstuk 5 een model aangereikt dat bestaat uit drie niveaus van escalatie. Indien het conflict het hoogste escalatieniveau bereikt heeft, is een ingreep van een bevoegde autoriteit noodzakelijk.
Hoofdstuk 6 geeft mogelijkheden om een escalerend conflict een halt toe te roepen. De belangrijkste boodschap van 'Hoera, een conflict' is dat conflicten een normaal en voorspelbaar onderdeel uitmaken van de ontwikkeling van een groep individuen naar een effectief werkend team.
'Hoera, een conflict' reikt u een manier van kijken aan die ervoor zorgt dat u en uw team profijt kunnen hebben van conflicten. Na het lezen van 'Hoera, een conflict' gaat u in ieder geval anders naar teamconflicten kijken. Hierdoor bent u in staat om effectiever te handelen, met als resultaat dat u en uw team beter kunnen gaan presteren. Dat er positieve kanten aan conflicten zijn, zult u door dit boek ontdekken.
Over Peter Vermeulen
Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.