Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De anti-huftermethode

Eikels, tirannen, halve garen en kloothommels. Kent u zo iemand of….bent u er misschien zelf een? Ze komen namelijk nogal vaak voor bij bedrijven en zijn simpelweg samen te vatten onder de noemer hufters. Mensen die menen dat ze ongestoord collega's en ondergeschikten mogen pesten of zelfs ronduit grof en onbeschoft mogen behandelen.

Daniëlle de Jonge | 1 juli 2008 | 2-3 minuten leestijd

Robert Sutton heeft aan den lijve ondervonden hoeveel impact een dergelijke collega kan hebben. Hij schreef er een column over en werd overladen met reacties. De ene nog erger dan de andere. Veel van de hufter-voorbeelden worden in dit boek beschreven en laten je mond soms openvallen van verbazing. Gebeurt dit echt?! Reden voor Robert om samen met anderen de anti-hufter methode te introduceren. Niet zomaar een manier om lastpakken te weren, maar een methode die door heel het bedrijf gedragen moet worden.

Het werkplezier wordt groter en het bespaart veel kosten, want reken maar dat hufters een bedrijf niks opleveren. De gemiddelde hufter M/V is dagelijks bezig met het beledigen van collega's, uit verbale en non-verbale bedreigingen, huichelt, stuurt haatmails of behandelt mensen alsof ze onzichtbaar zijn. Vaak zijn de pijlen gericht op mensen die minder 'macht' hebben binnen de organisatie. Daar komt nog bij dat de hufters vaak goed presteren. En laten we eerlijk zijn, succes doet soms rare dingen met mensen. Een gecertificeerde hufter is daardoor vaak te vinden onder de leidinggevenden in organisaties. Gecertificeerd, want het is goed om een onderscheid te maken tussen deze groep en de parttime hufters. Dat zijn de mensen die om wat voor reden dan ook hun dag niet hebben. Ik vrees dat we daar allemaal wel eens onder vallen. Het effect van hufterig gedrag is volgens Sutton niet altijd duidelijk. Daarom laat hij in het boek zien hoe een organisatie de THK (totale hufter kosten) kan berekenen. Schrik niet, een praktijkvoorbeeld laat zien dat dit meer dan 100.000 euro kan zijn! Denk maar aan het 'slachtoffer'. Deze presteert minder, verzuimt vaker of gaat helemaal weg wat weer kosten voor het werven van een nieuwe kandidaat met zich mee brengt. En dat is niet alles, want er wordt te veel tijd besteed aan het praten met en over de hufter, het sussen van afdelingen en teambuildingsessies. Om maar te zwijgen over het productiviteitsverlies. Heeft u het ook wel eens meegemaakt dat de sfeer op een afdeling omslaat zodra een bepaalde collega of manager binnenkomt? Precies, niet goed voor de resultaten. Om zeker te weten dat u zelf geen gecertificeerde hufter bent staat er een test in het boek. Ga de uitdaging aan en vul hem in! Beter nog: laat hem ook door een aantal collega's invullen. Komt er uit dat u er wel een bent, niet getreurd want er zijn twee keuzes. Of u zorgt er voor dat u razendsnel verandert en weer leuk wordt als collega. Of u bladert door naar het hoofdstuk 'De verdiensten van hufters'. Robert Sutton heeft dit met frisse tegenzin geschreven, maar helaas zijn er een paar kleine voordelen te ontdekken aan onbeschoft gedrag. Voor wie het hufter-probleem in organisaties wil aanpakken biedt boek veel tips en een stappenplan om dit te realiseren. En wie er last van heeft en er maar niet van af komt, doet er goed aan om de hufter als voorbeeld te stellen… voor hoe het niet moet.

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden