Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ego's en andere menselijke gebreken - bundel van 2 titels

Zelden heb ik tijdens het lezen van een boek zoveel geïnteresseerde reacties van collega's, vrienden of onbekende medereizigers in de trein gekregen als op Roos Vonks 'Ego's en andere ongemakken - Psychologie van alledaagse menselijke eigenaardigheden'. Velen bleken haar werk en naam te kennen uit de tijdschriften Psychologie Magazine en Intermediair. De beste columns en artikelen uit deze bladen van de periode 2005-2008 zijn gebundeld in het boek 'Ego's en andere ongemakken'.

Edward Gilding | 19 juli 2010

Roos Vonk is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en tevens columniste/auteur en spreker/trainer. Haar specialismen zijn zelfkennis, authenticiteit, de eerste indruk en sociale beïnvloeding. Haar columns baseert ze op haar brede psychologische ervaringen en kennis als hoogleraar, evenals haar werk als trainer en adviseur. In 'Ego's en andere ongemakken' snijdt Roos Vonk op een uiterst luchtige manier thema's aan over menselijke zwakheden, zoals zelfoverschatting en emotionele incontinentie. Uitmuntende passages komen langs over bijvoorbeeld de macht en de kracht van slijmen, het nut van brainstorms, realiteitsbewustzijn en drijfveren van invloedrijke personen en hoe we gebroken liefdes of afgewezen sollicitaties voor onszelf achteraf kunnen goedpraten. Door de nuancering van menselijke gebreken maar ook de ongecompliceerde schrijfstijl van Roos Vonk geniet je zelf van de beperkingen van je eigen competenties (en uiteraard die van anderen). Het boek als geheel geeft inzicht in gedragspatronen die voor mensen zó gangbaar zijn, dat je voorheen wellicht niet eens stil stond bij het effect van je eigen gedrag op een ander. Voor sommige lezers zal dit boek op dat gebied een eyeopener zijn, voor anderen juist een feest van herkenning. Een mooie tip van Roos Vonk in één van haar columns: het is een illusie dat nadenken over jezelf leidt tot meer zelfkennis. Wellicht is dus ook enige nuancering op zijn plaats of dit boek je leven gaat veranderen. Laat staan dat het wenselijk is dat je hier uren over gaat peinzen. Maar vermakelijk is het lezen van 'Ego's en andere ongemakken' zeker. Nu is helaas vaak de beperking aan een bundeling van columns dat je veel onderwerpen krijgt voorgeschoteld maar de mogelijkheid mist om je in een onderwerp of thema te verdiepen als dit je interesseert. Met de verschillende wetenschappelijke onderbouwingen in het boek kun je in elk geval voor een goed deel uit de voeten. De diversiteit aan thema's en gemakkelijke schrijfstijl smaakt in ieder geval naar het verwerven van meer inzicht in ego's en andere ongemakken. Je weet nu wel in welke tijdschriften je Roos Vonks columns kan vinden, mocht je niet willen wachten tot een mogelijk vervolg.

Over Edward Gilding
Edward Gilding is adviseur bij Adviestalent. Hij benadert complexe situaties analytisch, creatief en resultaatgericht en krijgt daarmee ook andere mensen in beweging. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden