Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kennismanagement in projecten

Volgens Steven de Groot is er nog geen Nederlands boek over kennismanagement specifiek voor projecten. Aangezien een project vaak een andere dynamiek heeft dan de dagelijkse operatie leek het hem een goede aanvulling op de huidige literatuur over kennismanagement. Ik heb het boek gelezen om te bepalen of ik het daarmee eens kan zijn.

Jan Jacob Bos | 12 september 2012

Projecten kennen niet alleen een andere dynamiek dan operationele zaken, een ander belangrijk kenmerk van een project is dat de werkzaamheden tijdelijk zijn. In een project kun je daardoor mensen bij elkaar verwachten die elkaar misschien nog niet kennen en na het project misschien niet meer direct met elkaar te maken hebben. Als je slim om wilt gaan met kennis heeft een project dus drie verschillende fases die elk een eigen kennisdoelstelling hebben. Voor aanvang van het project wil je de juiste kennis bij elkaar brengen om het project te starten. Tijdens het project wil je slim omgaan met de kennis van de projectleden. En na afloop van het project wil je kennis borgen voor de lijnorganisatie en voor eventuele toekomstige projecten. Ik ben het in grote lijnen eens met Steven de Groot dat kennismanagement in projecten dus andere aandachtspunten vereist dan het efficiënt omgaan met kennis in de operatie. De Groot beschrijft voor de verschillende fasen van een project de kennismanagementaspecten die voor de betreffende fase van belang zijn. Ook de voorbeelden in het boek verwijzen steeds naar projecten. Toch kreeg ik niet de indruk dat dit boek mij beter op weg kan helpen om kennismanagement in projecten beter in te richten dan op basis van de bestaande literatuur. Dit komt misschien ook door de vele overzichten van belangrijke factoren voor allerlei verschillende aspecten in een project. De overzichten zijn net te beknopt om er genoeg diepgang uit te halen, maar te groot om overzicht te bieden van wat nu echt belangrijk is. Ik vind 'Kennismanagement in projecten' dan ook weinig toevoegen aan de bestaande literatuur om projecten tot een succes te maken. Toch zijn er ook nog wel positieve aspecten te benoemen. Het boek biedt een goed overzicht van de verschillende fasen van een project en veranderende behoefte aan kennis in die verschillende fasen. Het boek is redelijk beknopt zodat je er wel snel mee aan de slag kunt. Als je je meer wilt verdiepen in kennismanagement, kun je een aardige lijst met boeken gaan lezen, om er een paar te noemen: Algemene kennis van Nancy Dixon, Leidinggeven aan professionals? Niet doen! en 'De kennis creërende onderneming'. Als je daar de tijd niet voor hebt, is 'Kennismanagement in projecten' een snel alternatief. Jammer dat het boek weinig vernieuwend is, maar het biedt toch een aardig overzicht als je snel aan de slag gaat in een project en daarin efficiënt om wilt gaan met kennis. Misschien schuilt er wel een waarheid in de uitspraak van Jacques Gouin de Beauchene: 'Opdat een boek succes hebbe, moet men er zowel goed als kwaad van kunnen zeggen. Degenen die het prijzen, zijn tevreden; degenen die het aftuigen zijn het misschien nog meer'. Hoewel ik geen van beide uitersten beweer is een beetje kritiek misschien toch wel goed voor het succes.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden