Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Troost

Over leiderschap zijn duizenden boeken volgeschreven. In Grootmeester in leiderschap scheiden Marc Buelens en Kathleen De Stobbeleir op een aangename en onderhoudende wijze zin en onzin.

Ben Kuiken | 4 september 2009 | 1-2 minuten leestijd

‘Wilt u uw leiderschap verbeteren? Begin dan alvast maar te groeien.’ Deze half serieus bedoelde tip kenmerkt de stijl van het boek Grootmeester in leiderschap. Uit onderzoek blijkt namelijk dat lichaamslengte helpt bij leiderschap. Dat wil zeggen: lange mannen hebben meer succes als leider dan korte. Dit gegeven doet Marc Buelens en Kathleen De Stobbeleir wanhopig uitroepen: maar wat moeten wij, kleinen der aarde, dan nog? Ze zouden natuurlijk groeihormonen kunnen slikken, suggereren ze, hoge hakken dragen, medewerkers verbieden hoge hakken te dragen, zeer flink rechtop lopen, op een kussen zitten of je troosten met enkele ‘groten der aarde’ die toch vrij klein waren: Gandhi, Napoleon…

Op deze onderhoudende, luchtige en soms zelfs hilarische toon rijgen Buelens en De Stobbeleir het ene leuke weetje over leiderschap aan de andere mythe en de ene praktische tip aan de andere waarschuwing over de donkere kanten van leiderschap. Hun boek, ‘Grootmeester in leiderschap’, geeft een mooi overzicht van de vele aspecten van leiderschap en de vele theorieën en onderzoeken die er over dit onderwerp te vinden zijn. Er zijn misschien wel duizenden boeken over leiderschap geschreven, maar wie het nu allemaal wel eens in een handzaam boekje wil lezen, heeft eigenlijk aan dit ene boek genoeg.

Niet dat ‘Grootmeester in leiderschap’ slechts een samenvatting is van de enorme berg literatuur over leiderschap. Dat is het ook, maar de kracht van het boek ligt in het feit dat de auteurs zin en onzin over leiderschap weten te scheiden en ook nog eens praktische adviezen geven voor wie zijn leiderschapskwaliteiten wil verbeteren. Een leider, zo komt het er in het kort op neer, vertelt mobiliserende verhalen waarmee hij mensen in beweging weet te krijgen en uitdagingen dichterbij brengt. Dat betekent dus ook dat iedereen kan leiden, en het niet voorbehouden is aan dat ene talent dat over natuurlijke leiderschapskwaliteiten beschikt. En dus ook niet alleen aan lange mensen.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is auteur en filosoof. Hij was hoofdredacteur van Management Team en werkt als freelance publicist, bladenmaker en spreker over de manier waarop mensen binnen organisaties slimmer kunnen samenwerken. Hij schreef vijf boeken over management en organiseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Marc Buelens, Katleen De Stobbeleir
Grootmeester in leiderschap

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden