De titel kan suggereren dat Willem Verhoeven met 'Anders veranderen' op een andere manier naar veranderen kijkt dan we al kennen. Dat is niet het geval. Om het uit te drukken in de veranderkleuren van Léon de Caluwé en Hans Vermaak: het denken van Verhoeven over veranderen is een groenwitte mix. Daarmee is het dus niet direct anders dan wat we al kennen. Het is wél anders voor de managers die veel denken in de gele, blauwe en rode veranderkleuren. En voor deze doelgroep heeft hij het boekje geschreven. Hij wil de managers die denken in structuren, controleren en beheersen wakker schudden door veranderen vanuit een andere kant te benaderen. En als je managers wakker wil schudden, dan moet je geen dik theorieboek maken maar een concreet boekje schrijven met praktijkvoorbeelden, dat prikkelend geschreven is. Wat mij betreft is de auteur daar in geslaagd.
U wordt aan het denken gezet door dit boekje. U zult misschien nieuwe vragen stellen. Maar antwoorden daarop vind u niet allemaal terug in dit boek, daarvoor moet u verder zoeken. Op welke vlakken zet de auteur dan aan het denken? Bijvoorbeeld over de toenemende bureaucratie in organisaties en het effect ervan. Door meer te bureaucratiseren, gaan organisaties slechter presteren en kunnen ze moeilijker veranderen. Of de gedachte dat een verandering heel soepel moet verlopen. Willem Verhoeven sluit aan bij Joop Swieringa en Jacqueline Jansen: 'Gedoe komt er toch'. Sterker, zonder gedoe geen verandering. Ook een aardige is dat veranderen altijd gaat over anderen. Betrek het eens op uzelf als manager. Wat moet er bij u veranderen? Als laatste noem ik het rotsvaste geloof in planningen en modellen als weergave van de werkelijkheid. En om vanuit een ontwikkelbenadering en lineaire (causale) benadering de organisatie willen verklaren en veranderen. Hier gaat het over de maakbaarheidgedachte die op veel plekken in onze organisaties nog overheerst. Zo heeft de auteur nog meer punten waarop u stevig aan het denken wordt gezet. Ik kan me persoonlijk goed vinden in de gedachtegang van Verhoeven. Als we echt beter organisaties willen laten veranderen, zal er op veel plekken op een andere manier gedacht moeten worden over dit vakgebied. We hebben een ander veranderparadigma nodig naast het maakbare en controleerbare paradigma. Hopelijk levert 'Anders veranderen' daar ook een bijdrage aan!
Over Harry Rorije
Harry Rorije is (organisatie)coach bij Van Aetsveld, specialist in verandermanagement en projectmanagement. Harry Rorije ondersteunt individuen, groepen en organisaties bij veranderingsprocessen. Daarnaast is hij verbonden aan het Onderzoekscentrum Facilitating Change and Organization Dynamics bij de Open Universiteit.