Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leidinggeven, waardecreatie en het maken van resultaatafspraken

Maarten Fijnaut | 5 juni 2018

strong>Resultaatafspraken maken klinkt logisch. In de praktijk ervaren leidinggevenden dat het maken van concrete en motiverende afspraken echter best lastig kan zijn. Medewerkers interpreteren de afspraken anders, tonen te weinig eigen initiatief of de output strookt niet met wat de leidinggevende voor ogen heeft.

Pieter van der Haak geeft in zijn boek ‘Leidinggeven, waardecreatie en het maken van resultaatafspraken’ concrete handvatten en waardevolle tips om te zorgen voor gezamenlijk resultaat. Zeer behulpzaam voor iedereen die wil werken aan teams waarbij teamleden samenwerken aan het bereiken van de duurzame resultaten die bijdragen aan het ‘de bedoeling’ van de organisatie. Een beknopt boekje vol met handvatten om teams te helpen datgene te leveren waar alle stakeholders blij van worden.

Bij ontvangst van het boekje schrok ik even van de omvang. Zo klein? Bovendien word ik verrast door de eerste pagina waarop staat ‘dit boekje gaat niet over SMART, niet over personele cyclus en RGA-gesprekken’. Heb ik het juiste boek wel in handen als ik handvatten zoek voor het voeren van duurzame resultaatgesprekken met medewerkers? Na twee pagina’s blijkt dat dit juist het beste boek is. No nonsense, to the point en heel helder duidelijk gemaakt waarom het belangrijk is dat je ‘de bedoeling’ van je team scherp krijgt en zorgt voor betrokken, loyale en gedreven medewerkers die samenwerken aan het behalen van de gestelde doelen.

De auteur is een ervaren coach en trainer, met zijn brede ervaring lukt het hem om complexe materie eenvoudig te formuleren zonder het ‘te simpel’ te maken. Het boek is dan ook perfect geschikt voor managers of andere leiders in hun zoektocht naar sleutels tot succesvolle samenwerking en het effectief en efficiënt bereiken van gewenste resultaten.

Na ieder hoofdstuk reikt Pieter enkele vragen aan om de inhoud van het hoofdstuk direct toe te passen op de eigen organisatie. Vragen als ‘welke systemen staan de bedoeling in de weg’ dagen de lezer uit om kritisch te kijken naar de eigen situatie en waar nodig op diverse niveau’s direct wijzigingen door te voeren.

Het boek zelf is makkelijk leesbaar en bevat talloze voorbeelden, verhalen en metaforen. Samen met de kleine illustraties oogt het soms iets kinderlijk en ook staan regelmatig 3 voorbeelden genoemd, waar 1 of 2 volstaan had. De omvang is praktisch, het maakt dat het makkelijk mee te nemen is en iedere tas heeft wel een plekje om dit boek altijd bij de hand te hebben. Helaas is het boekje niet erg stevig, ik merkte al na enkele keren openslaan dat pagina’s los zaten en dan is het jammer dat een e-versie ontbreekt.

Het boekje maakt situationeel leiderschap praktisch toepasbaar en is een beknopte verzameling van quotes, metaforen, verhalen en verschillende stappenplannen om direct verbetering door te voeren in de resultaatgerichtheid van teams. Bruikbare adviezen worden aangereikt om gesprekken met medewerkers structureel te verbeteren zodat teams meer vertrouwen krijgen. Het nut en de noodzaak om op verschillende niveau’s stevige afspraken te maken wordt helder en ook de wijze waarop deze gemakkelijker kunnen leiden tot het toevoegen van waarde. Teamleiders die aan de slag gaan met alle tips kunnen optimaal schakelen tussen leiderschapsstijlen en technieken die teams helpen om de prestaties naar grote hoogtes te brengen.

Na het lezen is het helemaal duidelijk. Dit kleine boekje gaat ver voorbij het maken van afspraken en voeren van gesprekken, het gaat over de dialoog aangaan met medewerkers. Het reikt leidinggevenden de juiste tools aan om de juiste balans te vinden tussen ‘streng zijn op afspraken’ en tevens voldoende ruimte creëren voor vertrouwen en verbinding. Van der Haak slaagt erin om een zeer compact boekje te presenteren waarbij de lezer op eenvoudige wijze zelf aan de slag kan om de energie en betrokkenheid in teams te krijgen en/ of te behouden.

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden