Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

We presteerden nog lang en gelukkig

Sprookjes als voorbeeld en als les voor organisaties. Een erg interessant perspectief als je het mij vraagt. Wie is er niet mee opgegroeid en heeft er wellicht een van zijn eerste lessen uit geleerd? Volwassenen zijn de magische wereld van sprookjes vaak vergeten, en daarmee ook de boeiende perspectieven en simpele lessen die erin zitten. De sluwheid van de wolf of de dommigheid van koning Midas, ze bevatten misschien wel een boodschap die we niet zouden moeten vergeten. Het boek 'We presteerden nog lang en gelukkig' van Tjip de Jong en Simon van der Meer trok dan ook meteen mijn aandacht.

Nikki Willems | 22 februari 2012

Wanneer je 'We presteerden nog lang en gelukkig' van Tjip de Jong en Simon van der Meer openslaat, valt op dat het zorgvuldig is opgebouwd. Het bestaat uit negen sprookjes, met bij elk sprookje praktijkvoorbeelden, reflectievragen voor de lezer en intermezzo's van zogenaamde managementexperts. Deze volgorde komt elk hoofdstuk terug, en maakt het boek erg overzichtelijk. Wellicht iets té overzichtelijk, na het derde sprookje weet je precies wat er komen gaat. Dit doet in mijn ogen ietwat simplificerend aan en haalt de 'magie' uit het boek, om in sprookjestaal te blijven. Het leuke is dat de sprookjes ook daadwerkelijk in verhaalvorm (weliswaar verkort) te lezen zijn. Dit gaf mij niet alleen een reis terug naar mijn kindertijd, het prikkelt vooral ook de verbeelding. Het zet je aan het denken en geeft meteen een aanleiding om de verhalen zelf te vertalen naar de werkelijkheid. Een voorbeeld is het verhaal over de wolf en de zeven geitjes. Hier blijkt dat het simpelweg opstellen van regels zonder de tijd te nemen de gedachte erachter goed uit te leggen en aandacht te besteden aan situaties waarin ze niet toereikend zijn, niet voldoende is. Een relevante valkuil voor organisaties. Sprookjes slaan vaak de spijker op zijn kop. Het boek zet na elk sprookje de stap naar de praktijk met een vertaling naar de wereld van de organisatie. Vervolgens geeft het twee voorbeelden van bedrijven die het thema of de valkuil uit het sprookje hebben aangepakt. Dit laatste is naar mijn mening helaas soms wat vergezocht of weinig onderbouwd. Ik mis een aantal keer een échte oplossing in de voorbeelden, waardoor ze minder relevant aandoen. Wat meer uitleg of een duidelijkere link had dit wellicht kunnen voorkomen. Een sterk punt zijn voor mij de intermezzo's waarin de link tussen het sprookje en de werkelijkheid opnieuw gelegd wordt. Soms overeenkomend met het perspectief van de auteurs, soms met een nieuw perspectief van de expert. Hoe dan ook geven ze een nieuwe, prikkelende, dimensie aan het sprookje, een dimensie die je als lezer opnieuw aan het denken zet. Dit gecombineerd met de reflectievragen geeft handvatten die je als lezer kunt gebruiken in je eigen praktijk. Dit maakt het boek goed toepasbaar, voor zowel de werknemer als manager. Al met al is 'We presteerden nog lang en gelukkig' van Tjip de Jong en Simon van der Meer een verfrissend boek. Sprookjes lijken misschien te simpel voor de volwassen professional, dit boek laat zien dat dit niet het geval is. De vaak al eeuwenoude verhalen blijken nog altijd toepasbaar op de moderne wereld en op de mens, die immers nog altijd dezelfde valkuilen kent. Gelukkig wel iets minder heftig dan de valkuilen in een wereld bezaaid met heksen en reuzen.

Over Nikki Willems
Nikki Willems is adviseur bij Adviestalent. Met haar achtergrond in Europese Studies en Bestuurskunde wordt zij geprikkeld door complexe maatschappelijke en organisatorische vraagstukken waar meerdere belangen en problemen spelen. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden