Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Tjipcast: podcast over organisatieverandering en onderwijsontwikkeling

Ben jij al een podcastluisteraar? Het medium wordt alleen maar groter en de onderwerpen waar je een podcast over kan luisteren groeit ook. Managementboek werkt al een tijd samen met Tjip de Jong en zijn podcast Tjipcast. De afleveringen gaan over organisatieverandering, leren in werk en onderwijsontwikkeling. Tjip heeft regelmatig auteurs van managementboeken voor de microfoon. 

Karin de Zwaan | 20 oktober 2020 | 4-5 minuten leestijd

100.000 downloads en bijna 100 podcasts. Waarom ben je eigenlijk gaan podcasten? Wat trekt je aan in het medium.
Een podcast opnemen is voor mij een alibi voor een goed gesprek. Je hebt er de tijd voor, dat is gewoon fijn. Daardoor kan je een vraagstuk echt uitdiepen en verkennen. In deze tijd waarin ‘content' snel, kort en visueel moet zijn is podcasting bijna een radicale tegenhanger. Meteen merkte ik dat hier veel behoefte aan is. Elk gesprek levert voor mij energie op. Helemaal geweldig is dat er mensen naar luisteren! Zo stel ik vaak ook vragen van luisteraars aan gasten en krijg ik dagelijks mailtjes met vervolgvragen. De podcast is voor mij een grote aanjager van professionalisering. Bijna vergelijkbaar als toen ik met mijn promotieonderzoek bezig was.

Wat was voor jou de spannendste gast en waarom?
Ik nodig ook regelmatig filosofen uit om te praten over thema's als autonomie, identiteit, ‘het kwaad' en bijvoorbeeld taaie samenwerkingsvraagstukken. Dat vind ik wel spannend. Ik ben een groot liefhebber van filosofie, maar heb het nooit gestudeerd. Ik wil me verdiepen in het thema, maar tegelijkertijd een podcast maken die toegankelijk is en volgbaar. Zo'n opname klinkt misschien informeel en verkennend, maar ik moet echt alle zeilen bijzetten. Dat is overigens ook het gave aan zo'n ‘productie' maken.

En wie is je het meest bijgebleven?
Ik kan eerlijk zeggen dat ik met elke gast een mooi gesprek heb kunnen voeren, vooral ook omdat ik ze persoonlijk uitkies. Ik ben best eigenwijs wie ik wel wil spreken en wie niet, ondanks de vele verzoeken die ik inmiddels krijg. Natuurlijk zijn er thema's die me meer zijn bijgebleven. Ik maak veel podcasts over onderwijs. Mijn eerste gesprek met Marcel Schmeier over de steeds slechtere resultaten wat betreft het rekenen op de basisschool heeft blijvende indruk op gemaakt. Maar ook mijn gesprek met hoogleraar Anna Bosman over het wel of niet bestaan van dyslexie resoneerde nog lange tijd.

Twee vaak terugkerende onderwerpen zijn organisatieveranderandering en onderwijsverbetering. Over organisatieverandering lezen we veel op Managementboek. Waarom is onderwijsverbetering zo'n interessant onderwerp voor jou?
Bijna alle grote maatschappelijke vraagstukken van nu komen terug in ons onderwijs. Gelijke kansen, toegang tot de arbeidsmarkt krijgen, innovatie, noem maar op. Ik kom zelf graag op scholen en werk veel samen met onderwijsleiders, docenten en het werkveld. Je ziet hoe we langzaam steeds meer zijn gaan geloven in innovatie als antwoord op alle onderwijsproblemen anno nu. Dat is mijn inziens meestal een broodje aap. Goed onderwijs vraagt nog steeds krachtige instructie van een expert, handig gebruik van het lesbord en bijvoorbeeld herhaling. Ik voel een diepe drijfveer om hier een positieve bijdrage aan te leveren. Door met het werkveld te praten en niet over het werkveld. Door successen in beeld te brengen en tegelijkertijd niet weg te lopen van feiten en wetenschappelijke inzichten. Ik hoop ook echt dat ik hiermee een bijdrage kan leveren aan beter leesonderwijs, rekenonderwijs en bijvoorbeeld de aantrekkelijkheid van het beroep in Nederland.

Als je eenmaal fan bent van het medium podcast zoek je altijd meer om te luisteren. Welke drie podcasts zou jij onze lezers aan willen raden?
Ik luister elke week naar de Jortcast van Jort Kelder. Hij nodigt wetenschappers uit om over actuele thema's in gesprek te gaan als Corona, de zin en onzin van werkgeluk of actuele economische vraagstukken als monetair beleid. Hij stelt goede vragen, is niet voorzichtig en durft controversieel te zijn. Volgens mij reuze belangrijk in deze tijd, of je het ermee eens bent of niet.

Podcasting begon met een Nederlander, wel met Adam Curry. Maar de Amerikaan Joe Rogan heeft het medium voor mij groot gemaakt. Met lange gesprekken van soms wel 2,5 uur bespreekt hij allerlei onderwerpen. Bestaan aliens? Wat is narcisme? Hebben bomen gevoel? Ook komen er veel sporters in zijn studio, iets waar ik ook erg van geniet. Joe Rogan zet niet het onderwerp centraal, maar de gast. Gedurfd en simpel. Ik luister elke week, maar meestal kijk ik op YouTube.

Als je van onderzoeksjournalistiek houdt dan is In the Dark echt een aanrader. APM reports bestudeert hier ongeloste misdrijven of fouten in het Amerikaans rechtssysteem. Zeer gedegen, onderbouwd en met tal van interviews op locatie. Een absolute aanrader. Spannend, echt en vlijmscherp (met name door de vriendelijke en nieuwsgierige grondhouding van de journalisten). Ik kijk elke week of er nieuwe afleveringen zijn, maar helaas heb ik alles al beluisterd.

Dr. Tjip de Jong is organisatieadviseur en onderzoeker. Hij bestudeert en adviseert mensen (in organisaties) die werk maken van verandering, leren en innovatie. Bovendien maakt hij de podcast Tjipcast, die je hier kan beluisteren.

Via managementboek.nl/tjipcast vind je de Boekencast van Tjip, met de boeken geschreven door zijn gasten.

Over Karin de Zwaan

Karin werkt als marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden