Wie de maatschappelijke ladder beklimt, wordt het slachtoffer van slijmgedrag. Mensen gaan ineens veel aardiger tegen je doen en je overladen met complimentjes. Daar is natuurlijk niks mis mee, ware het niet dat we het zelf vaak niet door hebben dat we beslijmd worden. Daardoor, en ook doordat we door het leven gaan met een grote roze bril op onze neus, is de kans aanwezig dat we het contact met de realiteit verliezen en we onszelf een hele peer vinden. Als we dan niet gecorrigeerd worden, kunnen er hele onaangename dingen gebeuren, zoals we de afgelopen tijd nog weer eens hebben kunnen zien bij de bankencrisis.
Over deze en andere menselijke eigenaardigheden en onhebbelijkheden gaat het nieuwste boek van psychologe Roos Vonk, Ego’s en andere ongemakken, een verzameling van de columns die zij schreef voor Intermediair en Psychologie Magazine. Het is alleen al daarom verplichte kost voor alle managers met verantwoordelijkheid. Hopelijk leert het ze enige bescheidenheid of helpt het ze in elk geval de signalen te herkennen wanneer ze de weg dreigen kwijt te raken.
Maar ook op een andere manier is het boek interessante kost voor managers. Het zit vol met verklaringen voor ons soms onhebbelijke of onhandige gedrag en daar kan de manager zeker zijn voordeel mee doen. Zo kunnen ze lezen dat de bonus eigenlijk niet werkt en soms zelfs een averechts effect heeft. En komen ze te weten dat bankiers net kleuters zijn. Het boek is vlot en leuk geschreven en Vonk schroomt ook niet om zichzelf regelmatig op de hak te nemen. Dat maakt haar menselijk, al te menselijk en het boek zeer toegankelijk. Of we ons na deze complimenten al zorgen moeten maken over haar realiteitszin, durf ik niet te zeggen. Dat zou je aan de expert moeten vragen, maar die is nu juist zelf degene die beslijmd wordt.
Over Ben Kuiken
Ben Kuiken is filosoof, schrijver en ontregelaar. Als organisatiefilosoof helpt hij mensen om anders te denken, te kijken en te praten over organisaties en de problemen die daar ontstaan. Ben is auteur van een groot aantal boeken over organiseren, spelen, en filosofie, waaronder De laatste manager, De Organisatiefilosoof, en Het Zinnigste boek dat je ooit zult lezen.