Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het ondiepe

'Het ondiepe' heeft zowel in de Verenigde Staten als in Europa voor veel discussie gezorgd. Velen zullen dit boek van Nicholas Carr verontrustend noemen. Maar het is vooral een mooi stuk onderzoeksjournalistiek over hoe onze hersenen omgaan met het net.

José Otte | 2 mei 2011

Nicolas Carr schreef een essay 'Is Google Making Us Stupid?' en werd daarna gevraagd om zich te buigen over de langetermijneffecten van internetgebruik. Hij verdiept zich in verschillende onderzoeken die gedaan zijn in een breed veld. Aan de hand van overleveringen van lang geleden door Socrates en anderen leidt hij ons naar met name het Tayloriaanse gedachtengoed dat ons de industriële revolutie bracht. Eigenlijk begon men toen de mens als machine te zien. En de introductie van de computer is daar een vervolg van. Taylors systeem van meting en optimalisering is nog altijd sterk aanwezig en blijft één van de pijlers van onze industrie. En dankzij de groeiende macht die computerontwerpers en programmeurs tegenwoordig uitoefenen op ons intellectuele en sociale leven, begint Taylors ethiek ook het domein van de geest te beheersen. Het internet is een machine die ontwikkeld is voor de efficiënte, geautomatiseerde vergaring, overdracht en manipulatie van informatie. Google's CEO Eric Schmidt zegt dat het bedrijf 'gebouwd is rond de wetenschap van meting'. De oprichters van Google Larry Page en een wiskundig genie genaamd Sergey Brin hebben een zoekmachine ontwikkeld die door de specifieke eigenschappen steeds beter wordt als er meer informatie wordt gezocht. In onderzoeken door wetenschappers in de neurowetenschappen, psychologie en dergelijke valt op dat mensen die veel werken met het net last krijgen van een concentratiedip. Het wordt moeilijk, soms zelfs onmogelijk om de concentratie vast te houden. Dit lijkt te komen door de manier waarop we informatie verkrijgen op het net. Kort en snel, maar vooral ook met interrupties van reclame, links naar andere bronnen en dergelijke. Door het lezen van 'Het ondiepe' heb ik me (tijdig?) gerealiseerd dat het lezen van boeken belangrijk is om ervoor te zorgen dat de synapsen in mijn brein zich blijven sterken en ontwikkelen. En dat het belangrijk is om je regelmatig even in de stilte - in de natuur met name - terug te trekken. Dat zorgt er namelijk voor dat we weer ruimte krijgen in onze hersenen om creatief en innovatief bezig te zijn. En dat blijkt toch weer uit verschillende onderzoeken de toegevoegde waarde te zijn van ons, de mens, onze hersenen. Mooi boek om te lezen, heel informatief, met ruimte om uw eigen oordeel te vellen.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden