Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het boek van hoop - 'Bijzonder en authentiek verhaal'

Onze kans om de klimaatverandering te beperken en de planeet leefbaar te houden dreigt te vervliegen. We zouden nog maar tot 2030 hebben en dan alles uit de kast moeten halen. De uitkomsten van de klimaattop in Glasgow tonen iets van daadkracht, maar of het voldoende is?

Freija van Duijne | 26 november 2021 | 5-6 minuten leestijd

Aan natuuronderzoeker en boegbeeld Jane Goodall wordt vaak de vraag gesteld: heeft u nog hoop? In dit mooie boek in samenwerking met Douglas Abrams legt Goodall uit wat hoop voor haar betekent.

Biodiversiteit en klimaat

Goodall erkent dat de tijd begint te dringen om de schade aan biodiversiteit en klimaat te herstellen. De hoop die Goodall uitdraagt gaat over in actie komen. Het gaat over de koppigheid, waarmee wij mensen ons inzetten voor een doel waarbij de we de uitkomst niet precies weten. En we ook niet weten óf en hoe we dat doel gaan realiseren. Niet alle hoop vereist actie. Wie gevangen zit, heeft zeer beperkt de mogelijkheid om actie te nemen. Maar een gevangene kan nog steeds hoop hebben om vrij te komen. Hoop en actie nemen versterken elkaar. Als je hoop hebt iets te kunnen verbeteren zul je eerder actie gaan nemen. Goodall ziet hoop als een aspect van ons voortbestaan, iets wat ingebakken zit in ons menszijn.

Boegbeeld

Het boek is geschreven door Douglas Abrams, in gesprek met Jane Goodall. Het eerste gesprek vindt plaats bij Goodall thuis in Tanzania. Samen drinken ze op het terras de whiskey die Abrams heeft meegenomen. Goodall drinkt graag een klein glaasje en merkt dat de whiskey haar stembanden weer strakker maakt als ze een hele dag interviews en lezingen heeft gegeven. Ondanks haar leeftijd van zevenentachtig jaar is Goodall enorm actief als boegbeeld van haar wereldwijde stichting het Jane Goodall Institute (JGI).

Roots and Shoots groepen

Goodall begrijpt als geen ander dat natuurbescherming draait om de sociale omstandigheden van gemeenschappen. Daarom heeft ze begin jaren negentig Roots and Shoots groepen opgericht, waarbij jongeren het voortouw nemen in herbebossingsprogramma’s en leiderschap in lokale gemeenschappen. Het tweede gesprek tussen Abrams en Goodall heeft plaatsgevonden in de bossen van Zeist in Nederland, op uitnodiging van de Nederlandse algemeen directeur van het JGI. Het was november 2019 en niemand wist nog dat een paar maanden later alles anders zou worden. Het derde gesprek was online. Jane zat in Engeland in het huis van haar familie. Ze liet Abrams de knuffels en andere objecten zien die ze vaak meeneemt bij haar lezingen. Ook Goodall heeft het digitale werken zich snel eigen gemaakt en maakte lange dagen op Zoom en Teams om zo in verbinding te staan met haar wereldwijde netwerk.

Vier pijlers

Hoop bestaat voor Goodall uit vier pijlers. Allereerst noemt ze het menselijk intellect. Dan heeft ze het over ons menselijk vermogen om met woorden te communiceren in plaats van met puur emotionele reacties. Taal heeft geleid tot een explosie van mogelijkheden. Het geeft blijk van de vindingrijkheid en vernuftigheid van mensen. Evengoed wil ze aandacht vragen voor de wijsheid van inheemse volkeren die in harmonie staan met de natuur. Als tweede noemt ze de veerkracht van de natuur. Vlak na een bosbrand zie je al weer een tapijt van groene grassen en varens opkomen. Hoop krijgt Jane van bijzondere verhalen, zoals de bijna verwoeste boom die na 9/11 is ondergebracht in een kwekerij in de Bronx en nu floreert op het 9/11 Memorial & Museum. Een ander mooi verhaal is het verhaal van Don Merton die een bijna uitgestorven vogelsoort in Nieuw-Zeeland, de Chatham-Island-vliegenvanger, heeft gered via een bijzonder fokprogramma.

Tacare

Het JGI werkt samen met lokale gemeenschappen en verhalen over de veerkrachtige natuur gaan vaak ook over bijzondere mensen. Zoals een dame die een boomkwekerij in Tanzania heeft opgericht met een microkrediet lening van het programma Tacare. Met het verdiende geld kon ze snel haar lening afbetalen, iemand inhuren en over een tweede kind nadenken. Bij Tacare werd ook gesproken over gezinsplanning. Dit had de eigenaar van de boomkwekerij doen nadenken en ze had besloten niet meer dan twee kinderen te nemen, zodat ze zich voor hen een goede opleiding kon veroorloven.

Gemeenschappelijke moestuinen

Het derde aspect van hoop is voor Goodall de kracht van jongeren. Dagelijks staat ze in contact met haar Roots & Shoots-groepen, waar ze jongeren in actie ziet om de wereld een stukje mooier te maken. Bijvoorbeeld in South Dakota, in de Verenigde Staten, waar een inheems echtpaar in een reservaat samenwerkt met jongeren om gemeenschappelijke moestuinen te ontwikkelen. Of een tienjarig meisje dat in Chengdu, China, een Roots & Shoots-groep heeft opgericht om de natuur in hun stad te verbeteren.

Menselijke geest

De laatste pijler is de onverwoestbare menselijke geest. Dit is onze eigenschap die maakt dat we ons storten op iets wat ogenschijnlijk onmogelijk is zonder ooit op te geven. Onze pit en vastberadenheid. Onze innerlijke kracht en moed om koste wat kost een doel te bereiken. Ons streven naar recht en vrijheid, zelfs als je eigen leven op het spel staat. Goodall is er van overtuigd dat we onze handen ineen kunnen slaan en onze energie en vastberadenheid kunnen aanwenden om de schade aan het milieu en de biodiversiteit tegen te gaan. Daarom reist ze de wereld rond. Ze wil mensen wakker schudden en ze bewust maken van het gevaar als we niets doen. En ze wil ze ook gerust stellen dat we tijd hebben als we ons gedrag veranderen en beginnen met herstel van de schade. De veerkracht van de natuur staat aan onze zijde. Goodall weet dat zelfvertrouwen een belangrijk aspect is van de menselijke veerkracht en dat wil ze overbrengen in haar lezingen en haar verhalen.

Wijze en charismatische vrouw

Abrams heeft een bijzonder en authentiek verhaal neergeschreven van een even zo bijzondere, authentieke, wijze en charismatische vrouw. Abrams laat Goodall aan het woord, over haar eigen geschiedenis, haar chimpansee-onderzoek en de mensen die belangrijk zijn geweest in haar leven. Over haar familie, hoe ze is opgegroeid, en haar eigen gezin waarvan zij de mater familias is. De liefde voor haar honden, de boom uit haar ouderlijke tuin. Goodall zit vol verhalen. Abrams hangt aan haar lippen, en ik als lezer ook.

Over Freija van Duijne

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden