Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Formule X - ‘Helder en zonder poespas’

Parabels, zoals Formule X, beschrijven complexe materie op een toegankelijke wijze. Mits goed geschreven uiteraard. En dit boek van Rini van Solingen en Jurriaan Kamer ís goed geschreven. Hun boek leest zoals ik Rini heb leren kennen tijdens het schrijven van een gezamenlijk artikel: helder en zonder poespas. 

Daniël E. Brouwer | 1 november 2021 | 1-2 minuten leestijd

In Formule X beschrijven Kamer en Van Solingen een situatie die ik vaak tegenkom. Een organisatie heeft de wens te verbeteren, maar weet niet hoe dit te realiseren. De ‘externe’ mag dit dan komen oplossen. Vaak is de oplossing allang bekend in de organisatie, je hoeft het alleen maar te vragen aan de experts.

Drie pijlers

Het verhaal illustreert de drie belangrijke pijlers die een robuust team nodig heeft: simpele processen, gebruikmaken van de vaardigheden van de vakmensen en de juiste middelen. Als deze drie facetten in balans zijn dan kan het team tot grote hoogte stijgen. Zijn ze uit balans, dan zal het team gaan wankelen. 

Voorbeeldgedrag

Het laatste stuk spreekt mij vooral aan. De hoofdpersoon krijg een ‘nudge’ van zijn baas. Waarom? Hij wilde dat hoofdpersoon voorbeeldgedrag ging vertonen. Want het draait uiteindelijk om gedragsveranderingen. Hoe zorgen we ervoor dat het team het juiste gedrag gaat vertonen om het doel te behalen? Buiten dat het boek heerlijk wegleest en qua personages de lijn volgt van wat ze zelf prediken: ‘less is more.’ Door slechts een handvol personages te gebruiken weten Kamer en Van Solingen de lezer van begin tot eind te boeien en te inspireren. 

Aanrader

Kan het beter? Tuurlijk!  Bepaalde terminologie is niet bij iedereen bekend. Zoals ‘true north’, ‘sprint’ of ‘cycle time’ bij de uitleg van het model. Ook had ik graag een visualisatie van het model gezien. Een van meest krachtige tools voor een zelfsturend team is namelijk ‘visual management’. Maar dat laat onverlet dat Formule X wat mij betreft een absolute aanrader is.

Over Daniël E. Brouwer

Daniël E. Brouwer is expert op het gebied van functioneel beheer en Lean Six Sigma Master Black Belt. Dankzij meer dan 10 jaar ervaring met functioneel-beheerteams verbindt hij moeiteloos theorie met praktijk en proces met techniek zonder de mens uit het oog te verliezen. Als interim adviseur helpt hij uiteenlopende organisaties met het verbeteren van hun functioneel-beheerafdeling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Jurriaan Kamer, Rini van Solingen
Formule X

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden