Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Geheugensurvivalgids - ‘Leuk en zeer praktisch’

Hoe kunnen we ons geheugen beter trainen? Expert Boris Nikolai Konrad neemt ons bij de hand. Een leuk, maar vooral ook zeer praktisch boek: 'Geheugensurvivalgids'.

Henk Jan Kamsteeg | 24 januari 2022 | 4-5 minuten leestijd

‘En, weet je nog hoe ik heet?’ Eerlijk gezegd had ik geen idee. Dit terwijl de vrouw zich nog geen vijf minuten geleden aan mij had voorgesteld. Het schaamrood schoot op mijn kaken… De lezing die ik zou gaan geven over dienend leiderschap moest nog beginnen.

Ik ben slecht in het onthouden van namen. Of, zo leer ik bij het lezen van Geheugensurvivalgids, ik heb mezelf wijsgemaakt dat ik slecht ben in het onthouden van namen. Want, zo zegt auteur Boris Nikolai Konrad, we kunnen allemaal ons geheugen trainen. ‘Het is geen talent, het is iets dat uiteindelijk iedereen kan.’

Wedden dat

Toch moet het verschil er zijn. Konrad, geheugentrainer en neurowetenschapper, haalde diverse keren (ik ben vergeten hoe vaak…) het Guinness Book of Records met geheugenprestaties. Ook was hij een graag geziene gast in het Duitse televisieprogramma Wetten, dass…? waarin hij zijn kunsten vertoonde. Of het nu om het onthouden van eindeloze cijferreeksen gaat, het aanleren van een nieuwe taal of de juiste namen bij honderden gezichten te plaatsen, Konrad lukt het. In zijn boek legt hij uit hoe. En hoe wij onszelf hierin ook kunnen trainen. Laten we het voor nu houden bij het onthouden van namen, om blamages zoals mij overkwam in de toekomst te voorkomen.

Verhalen

Het geheim zit hem allereerst in de kracht van storytelling. Konrad: Je kunt droge informatie, een betekenisloze naam of een cijferreeks transformeren in een emotioneel verhaal dat aansluit bij je kennis, met een vaste plek. […] Als je probeert om direct vanuit je langetermijngeheugen te leren, door bekende beelden en woorden te koppelen aan onbekende zaken, leer je makkelijker en ontspannener. […] Als we ons geheugen bewust willen gebruiken, dan moeten we ons voorstellingsvermogen aanspreken.’ Feiten omzetten in verhalen dus.

Hoe dit bij het onthouden van namen werkt? Konrad biedt vijf stappen aan om elke naam nooit meer te vergeten.

Stap 1: Naam verstaan

Een open deur? Hoe vaak gaat een naam niet het ene oor in en het andere uit? Als je de naam verstaan hebt, zeg je hem hardop!

‘Dag Pieter, ik ben Henk Jan.’

‘Willemijn, leuk kennis met je te maken.’

‘Meneer Esajas, hartelijk welkom!’

Het hardop zeggen heeft twee voordelen: je weet zeker dat je de naam goed gehoord hebt en je plaats de naam in het kortetermijngeheugen.

Stap 2: Sleutel voor de naam aanmaken

Dit principe legt Konrad uitvoerig uit in zijn boek. Waar het kort gezegd op neerkomt, is dat je sleutelwoorden gebruikt om dingen te leren en op te slaan in het langetermijngeheugen. Stelt iemand zich voor als Linda, leg dan de koppeling met de bekende televisiepresentatrice Linda de Mol. Maar ga een stap verder. Stel je een bijzondere situatie voor waarin beide Linda’s in bruidsjurk voor je staan en om een zegen vragen (hier leg je de koppeling met het trouwprogramma dat Linda de Mol jarenlang presenteerde.)

Bij onbekende, moeilijkere namen, gebruik je een ander trucje. De heer Kalvaitis, ‘ontleed je’ in bijvoorbeeld Kalf aaien. Nu stel je je je voor dat in de ruimte waarin jullie je begeven gras groeit en dat de beste man een kalf staat te aaien terwijl hij met jou staat te praten.

Stap 3: Sleutel voor de persoon maken

Nu gaat het er om dat je ‘speelt’ met het gezicht van degene die zich net aan je voorstelt. Stel je voor je voor hoe die persoon iets doet wat hij of zij nu niet aan het doen is. Konrad verwijst naar de foto van zichzelf op de achterkant van zijn boek. ‘Stel je nu voor hoe ik aan het tennissen ben. Hoe ik zou bewegen en wat mijn gezichtsuitdrukking zou zijn. Of stel je mij voor met een sinterklaasmijter op mijn hoofd.’ De beelden die wij vormen, zijn de sleutel die wij hebben gevormd voor – in dit geval dus – de auteur van het boek.

Stap 4: Sleutels met elkaar verbinden

Nu combineer je sleutel 2 en 3 met elkaar. In plaats van de persoon in willekeurige beweging of actualiteit te visualiseren, stel je hem of haar voor in de activiteit die je in stap 2 hebt bedacht.

Stap 5: Herhalen

De bovenstaande sleutels helpen je om dingen sneller te leren en te onthouden. Herhaling zorgt ervoor dat je het zo lang herinnert als je maar wilt.

Geheugensurvivalgids is geen boek om vluchtig door te lezen, maar een boek om je eigen geheugen mee te testen, de aangereikte tips in praktijk te brengen en na een aantal weken oefenen te checken of je erop vooruitgegaan bent. Ikzelf heb in ieder geval nog een lange weg van veel oefenen te gaan.

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden