Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

NILS – Het spannendste managementboek dat je ooit zult lezen

Elke week verschijnen er nieuwe managementboeken. Vaak met een net iets andere theorie of een ‘trucje’ dat voortborduurt op een reeds bestaand model. De laatste jaren wordt de component houding en gedrag veelvuldig toegevoegd aan het repertoire voor individuen of organisaties.

Frank van Kuijck | 9 maart 2022 | 1-2 minuten leestijd

Het boek NILS – het spannendste managementboek dat je ooit zult lezen – heeft een heel andere aanvliegroute en vorm. In de vorm van een spannende thriller passeert het verhaal van ondernemer Nils Groenen. Groenen maakt allerlei avonturen mee, die in meer of mindere mate voor ons allen bekend zijn. Herkenbare thema’s waar je als ondernemer, leider en mens mee te maken hebt of kan krijgen.

Het verhaal

Nils is de directeur van familiebedrijf Groenen Furniture Groep (GFG). We lezen over zijn dagelijkse worstelingen met het leiding geven aan het bedrijf. Over zijn omgang met uitbreidingsplannen en een nieuwe strategische koers. Over z’n vader, die nog een stevige vinger in de pap heeft als oud eigenaar, aandeelhouder en voorzitter van de RvC. Nils wil zijn vader niet teleurstellen, maar wil ook zijn managementteam tevreden stellen. Een managementteam met verschillende zienswijzen en verschillende agenda’s. Daarnaast heeft Nils persoonlijke problemen en uitdagingen, zoals spanning in zijn huwelijk en verslavingen. Nils’ verhaal leest makkelijk weg.

Tips en suggesties

Daarnaast delen de auteurs tal van praktische tips en suggesties om te werken aan persoonlijke en zakelijke groei en ontwikkeling. Dat doen ze in intermezzo’s, die het verhaal van Nils onderbreken. Daarin staan begrippen centraal die in de voorafgaande hoofdstukken aan de orde zijn gekomen. Begrippen die belangrijk en relevant zijn voor onze dagelijkse uitdagingen. Denk aan: stress, analyseren, vertrouwen, vlucht vooruit, kansen en bedreigingen, stabiele thuissituatie, scenarioplanning, etc.

Herkenbaar

Door de verhalende vorm is NILS anders dan de meeste managementboeken. Via QR-codes is er aanvullend materiaal te vinden: praktische tips en hulpmiddelen. De boodschappen en metaforen zijn herkenbaar, en de lezer kan zich een goede voorstelling maken van de worstelingen en uitdagingen van de hoofdfiguur. Wat mij betreft is het een zeer toegankelijk boek. Een boek dat je in één adem uitleest en door de achterliggende hulpmiddelen is het zeer praktisch toepasbaar. Door het verhaal blijven de lessen ook makkelijk ‘hangen’. Uiteraard is het verhaal extremer dan we (hopelijk!) zelf zullen meemaken. Maar de lessen die gepresenteerd worden zijn zeer herkenbaar.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden