Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Fit4life - Op naar het nieuwe normaal

Gezondheid is meer dan níet ziek zijn. Waarom komen mensen pas in contact met de zorg wanneer ze ziek zijn? Huisarts in opleiding Stefan van Rooijen, auteur van Fit4life, legt in dit kloeke hand- en doe-het-zelfboek uit hoe iedereen van jong tot oud zelf de regie over de eigen gezondheid kan houden.  

Ineke Peters | 15 april 2022 | 2-3 minuten leestijd

Zorg impliceert dat de zieke afhankelijk is van degenen die hem gaan behandelen. Veel beter is het heft zelf in handen nemen en actief met gezond blijven of gezond(er) leven aan de gang gaan. Dat is de boodschap van Stefan van Rooijen in Fit4life.

In de tweede, onlangs verschenen druk, van het boek is niet voor niks als eerste hoofdstuk Fit na Covid toegevoegd. Want een grote groep mensen kampt intussen met long-covid. De pandemie heeft ook duidelijk gemaakt dat de mensen bij wie hett virus het hardst toesloeg, meestal voorafgaand aan de besmetting in mindere tot slechte conditie verkeerden. Bijvoorbeeld door onderliggende chronische aandoeningen en ernstig overgewicht.

Fit4surgery

Het idee voor Fit4life ontstond als logisch gevolg op het gezondheidsprogramma Fit4surgery (dat ook in dit boek staat). Stefan van Rooijen promoveerde op dit wereldwijde programma om patiënten in vier weken voor hun geplande operatie zo fit mogelijk te krijgen. Wie namelijk fit op de operatietafel belandt, heeft minder kans op complicaties en herstelt veel sneller.

Tips

In het ruim en speels vormgegeven boek van 430 pagina’s vind je veel informatie over gezondheid, leefstijl en fit worden, afgewisseld met interviews met deskundigen op de verschillende terreinen zoals Erik Scherder (neuropsycholoog), Wanda de Kanter (longarts), Jaap Seidell (voedingswetenschapper) en ervaringsdeskundigen plus talrijke tips. De hoofdstukken eindigen met daarbij passende boekentips en apps. Ook staat een voorbeeld weekmenu met gezonde voeding in het boek. De helft van de Nederlanders heeft matig tot ernstig overgewicht en er is al veel gezondheidswinst te halen wanneer iedereen voedzamer zou eten.

Stoppen

In een ander hoofdstuk beschrijft Stefan Van Rooijen vier belangrijke intoxicaties (roken, alcohol, medicatie en drugs) inclusief wat deze in je lichaam doen en wat de gevolgen zijn. Gebruikers en deskundigen vertellen erover en je krijgt tips hoe je er het beste mee kunt (leren) stoppen. Eerlijk wordt verteld hoe lastig het is gewoontes te veranderen en dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat je via motivatie naar ander gedrag gaat en vervolgens een nieuwe gewoonte kunt inslijten.

Leefstijlroer

Je leert nieuwe begrippen, zoals Het Leefstijlroer. Daarin zijn de handvatten voeding, sociaal, ontspanning, beweging, zingeving en slaap onderdeel van de koers naar een gezonde leefstijl. Ook in verbeteren van de nu meestal scheve verhouding tussen inspanning en rust kan iedereen winst halen. Fit worden, fit zijn, fit blijven is het devies.

Wil je daar direct mee aan de gang, dan kun je aan het eind van het boek je eigen Fit4life paspoort invullen en een trainingsprogramma bepalen.

Stefan van Rooijen wil er (met de groeiende groep medestanders) aan bijdragen dat onze samenleving zo wordt aangepast dat voor nieuwe generaties een gezonde leefstijl het nieuwe normaal wordt. Daar kan toch niemand tegen zijn.

Over Ineke Peters
Ineke Peters is redacteur, tekstschrijver en journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden