Door de prettige schrijfstijl en de korte zinnen die Remco Bakker en Bas Schulten gebruiken, leest OGSM in de praktijk heerlijk weg. Zij passen ‘practise what you preach’ uitstekend toe. Het OGSM-model snijdt alle wolligheid uit strategische plannen.
Trechter
De auteurs nemen me aan de hand om ‘vaag en ver weg’ ambities te trechteren naar ‘concreet en dichtbij’ acties. Met dit boek in de hand kan iedereen een overzichtelijk plan maken waarin Objective, Goals, Strategies en Measures in een oogopslag concreet en transparant zijn. Ik ben geen fan van plannenmakerij, maar het OGSM-model komt verrassend dichtbij een plan dat écht een verschil maakt voor organisaties. Dit komt vooral door de levendigheid van het model. De gebruiker wordt continue uitgedaagd te reflecteren op de vraag: doen we nu en in de toekomst nog de juiste dingen?
Ingevulde voorbeelden zijn een cadeautje
Remco Bakker en Bas Schulten zijn ervaren organisatieadviseurs en schotelen veel ingevulde canvassen voor. Een nadeel is dat ik regelmatig moet terugbladeren naar zo’n voorbeeld. Een extra flap in de kaft zou een mooi hulpmiddel zijn. Als extraatje geeft OGSM in de praktijk sjablonen en checklists mee, zodat je er zelf mee aan de slag kunt. Al geven de auteurs aan dat professionele ondersteuning gewenst is. Het doet me denken aan: ‘Wij van WC Eend’. Ik ga het toch zelf eerst eens uitproberen.
Kies is het devies!
Dit model dwingt iedereen in elke laag van de organisatie om échte keuzes te maken. Doe je dat niet, dan wordt het model een papieren tijger. Ik verwacht dat het maken van keuzes de grootste uitdaging is voor iedereen die met OGSM gaat starten. Bij kiezen hoort kiespijn volgens de auteurs. Ik ben het daar volstrekt mee eens. Alleen als je met de juiste motivatie keuzes maakt ben je oké met de kiespijn. Niet halfbakken maar all-in dus. Ik kan niet wachten om organisaties hiermee te helpen het juiste pad naar een mooie toekomst te kiezen.
Houvast
Waar ik nog niet helemaal uit ben is of OGSM nu geschikt is voor veranderwerk of ook voor repeterend werk. Voor veranderwerk geeft OGSM in de praktijk veel handvatten, maar ik mis deze nog voor repeterend werk. Misschien is dit een mooie suggestie voor een vervolg?
In organisaties lopen we daarnaast vaak tegen het probleem van schaalbaarheid aan. Scrum kent hiervoor vele modellen. In OGSM in de praktijk leer ik dat voor het opschalen van OGSM twee manieren mogelijk zijn: verticaal en horizontaal. Dit geeft houvast om grotere organisaties te helpen bij het gebruik van OGSM.
Mandaat als randvoorwaarde voor succes
Wat ik interessant vind is dat OGSM ervan uitgaat dat teamleden mandaat hebben. Waar we er in een agile wereld vaak voor kiezen om 1 persoon verantwoordelijk te maken voor het maken van keuzes en stellen van prioriteiten, kiest OGSM duidelijk voor een breder mandaat. ‘Iedereen verantwoordelijk is niemand verantwoordelijk’? Ik ga er vanuit dat de auteurs dat niet bedoelen, maar ik mis de uitwerking van zo’n breed mandaat in het boek. Maar ik ben nieuwsgierig genoeg en ga het gewoon proberen. Dat is ook het advies van de auteurs: het hoeft niet perfect. Start gewoon en kijk waar je tegenaan loopt.
Over Nan van Grootel
Nan van Grootel is Transformatie Consultant bij Organize Agile. Hij kijkt naar organisaties als systemen en pakt de rol van systeemontwikkelaar. Hij helpt organisaties bij het ontwikkelen van een mindset waarbij mens en resultaat het enige is dat telt én het enige is dat werkt.