Zo lang het nog niet te laat is, moeten we er alles aan doen om de aarde leefbaar te houden, voor de toekomstige generaties mensen, dieren en planten. Paul Hawken laat zien dat alles wat we daarvoor nodig hebben, nu al beschikbaar en bewezen is.
Geen oorlogstaal
Hawken houdt niet van oorlogstaal. Voor hem geen strijd of zelfs oorlog tegen de opwarming van het klimaat. Ook niet roepen dat je gelijk hebt en andere groepen daarmee wegzetten. Het gaat om respectvol te luisteren naar elkaar en de verbroken draden die ons van het leven en van elkaar scheiden weer te verbinden. We kunnen de wereld ten goede veranderen. Dat zit niet zo zeer in ons vermogen om vernuftige technologie te ontwikkelen. Vooral berust het op eerbied, respect en compassie voor alle mensen en al het leven op aarde. Dat is wat Hawken bedoelt met regeneratie.
Krachtige verhalen en prachtige foto’s
Regeneratie is een bijzonder boek. Allereerst door de manier waarop het is vormgegeven. Het is gedrukt in A4-formaat met prachtige foto’s door het hele boek heen. Daardoor lijkt het meer op een magazine dan op een gewoon boek. Het verhaal zelf is uiterst krachtig. Het benoemt niet alleen zeer helder alle problemen en wat verloren is gegaan, maar vooral geeft het een brede analyse van alle mogelijkheden die we voorhanden hebben om de natuur en het klimaat te herstellen. Hawken geeft een breed overzicht en zoomt in op de oceanen, bossen, verwilderen van gebieden, hoe we met land en landbouw kunnen omgaan, hoe we ons als mensen kunnen ontwikkelen, de verduurzaming van de stad en ons voedselpatroon, de verduurzaming van ons energiesysteem, en de industrie. Bij alle hoofdstukken vertelt hij het verhaal wat er al gebeurt en wat de potentie is als we dat zouden opschalen naar meer gebieden op aarde. Ieder gedeelte in het boek bevat een essay van iemand die iets bewonderenswaardigs heeft gedaan of inspirerende ideeën met ons deelt. Zoals Isabella Tree, die een landbouwgebied in Engeland heeft laten verwilderen tot een gebied met een bijzonder rijke biodiversiteit waar ze nu safari’s organiseren.
Het boek maakt je bewust van wat er speelt en geeft hoop. Klimaatverandering is een feit. Ieder seizoen worden we opnieuw verrast door iets wat eerder onmogelijk leek. Maar het is nog niet te laat. We kunnen het doen, we kunnen de onleefbare klimaatramp afwenden.
Bewustwording en hoop
Voor de Amerikaanse uitgever van dit boek was het geen uitgemaakte zaak dat het boek met al zijn kleurenfoto’s er zou komen. Het was geen goedkope productie en het redactieteam heeft lang zitten wikken en wegen. Totdat de eindredacteur zei, ‘wat zegt het over ons als we dit boek niet in productie nemen?’ Het antwoord op die vraag zegt eigenlijk alles. De kennis en ervaring die in dit boek worden besproken is uiterst waardevol en zo veel mogelijk mensen moeten hierop inzetten. Hawken hoopt dat we in 2030 al een heel eind op weg zijn in het tegengaan van de klimaatcrisis. Dit boek geeft de aanzet en spoort je aan om mee te doen.
Over Freija van Duijne
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.