Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Twaalf en een half - ‘Inspireert met ondernemersmindset’

Is het succes van een ondernemer, werknemer of bedrijf alleen maar meetbaar via harde cijfers? Of zijn we aangekomen in een tijdperk waar soft skills zoals empathie, zelfkennis en nederigheid jouw succes bepalen? Gary Vaynerchuk deelt zijn ideeën over het thema soft skills in zijn nieuwe bestseller ‘Twaalf en een half’. 

Nikki Pommer | 22 november 2022 | 3-5 minuten leestijd

Wat hebben dankbaarheid, zelfkennis, verantwoordelijkheid, optimisme, empathie, vriendelijkheid, vasthoudendheid, nieuwsgierigheid, geduld, overtuiging, nederigheid en ambitie met elkaar te maken? Volgens serie-ondernemer Gary Vaynerchuk zijn het dé ingrediënten voor zakelijk succes. Vaynerchuk is van mening dat deze onmeetbare skills de toekomst zijn en gaat daar dan ook uitgebreid op in.

Confronterende onderzoeken

Het eerste deel van het boek bestaat uit ieder een hoofdstuk waarin deze eigenschappen worden benoemd en toegelicht. De eerste soft skill: dankbaarheid. Vaynerchuk opent dit hoofdstuk met confronterende onderzoeken. Heb je toegang tot drinkwater? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn 785 miljoen mensen hiervan afgesloten.

Heb je dagelijks voldoende te eten? In 2018 waren er meer dan 820 mensen ondervoed. Heb je thuis snel internet? Ongeveer 3 miljard mensen in de wereld hebben helemaal geen toegang tot het internet. Count your blessings, benadrukt Vaynerchuk. We leven in een wereld vol mogelijkheden en als je dit boek in handen hebt, is de kans groot dat je je in een omgeving begeeft waarin je die mogelijkheden kunt benutten.

Gebalanceerd perspectief

Vaynerchuk richt zich tot de ondernemers, managers en werknemers van bedrijven en is een positief boegbeeld van de zakelijke en commerciële wereld. Toch verliest hij maatschappelijke thema’s niet uit het oog.

Hij staat stil bij zwaardere omstandigheden die het leven met zich meebrengt, waardoor het soms niet lukt om zakelijke successen te boeken. Tegelijkertijd realiseert hij zich ook dat je met het ontwikkelen van je soft skills wél een ander perspectief voor jezelf kunt creëren. ‘Je zult zien dat als je je energie uit dankbaarheid haalt, die veel langer aanhoudt dan energie die je ontleent aan onzekerheid, woede of teleurstelling.’

Onderdruk je onzekerheden, angsten en verdriet niet, maar bouw een nieuw perspectief met dankbaarheid, zelfkennis en nederigheid - is zijn boodschap.

De kwaliteiten voor leiderschap

In het boek heeft Vaynerchuk het over de twaalf kwaliteiten die volgens hem de basis zijn van zakelijk succes. Het zijn kwaliteiten waar Vaynerchuk behoorlijk in bedreven is en hij nodigt je uit om ook jouw twaalf kwaliteiten te ontdekken. Op hetzelfde moment is de auteur open en eerlijk over zijn halve kwaliteit: vriendelijke openhartigheid.

Binnen zijn organisatie gaf hij aan zijn werknemers voornamelijk positieve feedback zonder kritische noot. ‘Door voortdurend positieve aanvullingen te geven zonder kritische feedback, creëerde ik hersenschimmen waar sommigen rechten aan begonnen te ontlenen,’ legt Vaynerchuk uit. Omdat hij moeite heeft met confrontaties, ging hij deze het liefst uit de weg.

Uiteindelijk kreeg hij het inzicht dat vriendelijkheid en openhartigheid samen kunnen gaan en dat openhartigheid in essentie juist vriendelijk is. Deze soft skill moest hij door de jaren heen ontwikkelen, maar het blijft trainen.

Vaynerchuk noemt zijn vriendelijke openhartigheid dus zijn halve kwaliteit: een kwaliteit waar je niet zo goed in bent, maar eentje die in het bedrijfsleven wel van pas komt. Het kan ook zomaar zijn dat dit voor jou bijvoorbeeld zelfkennis, optimisme of vasthoudendheid is.

Jouw skills

Ontdek de twaalf soft skills die jouw zakelijke succes kunnen stimuleren en heb daarnaast ook aandacht voor jouw halve skill. Een skill waarmee je moeite hebt, maar eentje die wel handig is om te hebben. Vaynerchuk is van mening dat mensen te veel tijd besteden aan het ontwikkelen van iets waar ze bij voorbaat niet goed in zijn.

Hoe los je dat op? Zorg ervoor dat jouw halve skill zich ontwikkelt tot het benodigde minimum, maar focus je verder vooral op het verbeteren van de skills waar je al wel bedreven in bent. ‘Ze zijn alle twaalf belangrijk. Als een ingrediënt ondergeschikt is aan de ander, zal het gerecht niet smaken,’ legt Vaynerchuk uit over het vinden van een combinatie tussen deze eigenschappen.

Ijzersterke ondernemersmindset

Twaalf en een Half is een prettig boek om te lezen. Je vliegt door het eerste deel heen. Iedere kwaliteit heeft een eigen hoofdstuk met uitleg en toelichting. De praktijkvoorbeelden van Vaynerchuk zijn herkenbaar. Hier doet hij nog een schepje bovenop door het tweede deel van het boek volledig te vullen met praktijkscenario’s.

In deze scenario’s benoemt hij voorbeelden van problemen waar hij een oplossing voor creëert door de twaalf soft skills toe te passen. Dit deel is niet opgedeeld in hoofdstukken, waardoor ik het wat langdradig vond. Maar omdat Vaynerchuk inspireert met zijn ijzersterke ondernemersmindset en dit ook overdraagt aan de lezer, is het hem vergeven en raad ik dit boek absoluut aan.

Over Nikki Pommer

Nikki Pommer is schrijver, spreker en merkstrateeg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden