Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Burn on – ‘Laagdrempelig overzicht en inzicht in spanningsklachten’

Als ondernemer na een globale pandemie, gevolgd door een oorlog in een gebied waar veel van onze grondstoffen vandaan komen gevolgd door een energiecrisis en koopkrachtdaling… ik voel een burn-out naderen! In Burn on! geeft Ingrid Nieuwenhuijse een vijfstappenplan om binnen 10 weken meer energie te krijgen. Kom maar op!

Priscilla Rolvers | 30 januari 2023 | 3-4 minuten leestijd

Nieuwenhuijse wist zelf een burn-out te voorkomen en werkt sinds 6 jaar als burn-out expert om mensen te helpen herstellen van een burn-out. Met haar boek wil ze voorkomen dat mensen uberhaupt hoeven te herstellen van een burn-out, door tijdig de veranderingen aan te brengen in hun leven waardoor ze meer energie krijgen.

Burn on! is het resultaat van een literatuurstudie door de auteur en is een opsomming geworden van allerlei modellen en inzichten die door anderen ontwikkeld zijn. Zelf komt Nieuwehuijse helaas niet met een eigen vernieuwend idee wat gepresenteerd wordt in het boek.

Derrière

Zitten is het nieuwe roken is voor mij wel dé quote uit dit boek. Het was voor mij een eye-opener, terwijl ik natuurlijk ook ergens wel wist dat mensen gelukkiger, energieker en gezonder zijn als ze zich minder op hun derrière bevinden. Maar hoe combineer je dat met een volle werkweek achter de computer, een gezin, een huishouden en een sociaal leven?

Juist in tijden van veel stress en spanning, wordt het voor mensen vaak lastiger om te veranderen. We moeten al zoveel. Het voorstellen van enorme stappen is daardoor vaak zinloos. Met Burn on! heeft de auteur hier veel rekening mee gehouden. Van kaft tot kaft zit het boek vol met kleine stappen die gemakkelijk te zetten zijn, letterlijk en figuurlijk.

Vijf stappen

Burn on! geeft een laagdrempelig overzicht en inzicht in burn-out en spanningsklachten en richt zich op behapbare stapjes en oefeningen om uit die nare mentale staat te komen. De auteur verdeelt de stapjes en oefeningen in 5 onderdelen:

Stap 1 Uit het hoofd, in het lijf; met de geweldige quote Zitten is het nieuwe roken.

Stap 2 Zin in het leven; met makkelijk te maken stapjes die voorkomen dat ‘vrolijk worden’ weer een heel nieuw groot project wordt om op te pakken.

Stap 3 Zet jezelf op 1; volgens mij het beste deel van het boek. In mijn ervaring, zowel persoonlijk als in mijn omgeving, heb ik gezien dat mensen die kampen met burn-out en spanningsklachten ertoe neigen zich te gaan isoleren. Juist isolatie geeft mensen veel ongeluk en stress, terwijl verbinding gelukkiger maakt. De auteur onderstreept het belang van verbinding, met aandacht voor assertiviteit, zodat de lezer diens grenzen leert te bewaken.

Stap 4 Kalmeer je drukke geest; na de kracht van de derde stap was ik teleurgesteld over deze stap. Het gaat vooral over zelfkennis en het hebben van verschillende ‘ikken’. Dit onderdeel van het boek voelde als erbij bedacht omdat 5 stappen lekkerder klinkt dan 4 stappen. En dat terwijl het tips voor het kalmeren van de geest in een situatie met veel spanning heel nuttig is.

Stap 5 Je doelen bereiken; dit deel heeft aandacht voor perfectionisme, wat een hele grote boosdoener is bij burn-out. Spot-on voor de doelgroep volgens mij!

Burn on! eindigt met een prettige selectie van overzichtelijke checklists als voorbeeld om er zelf één te maken en zo een burn-out te voorkomen.

Instapboek

Voor mij persoonlijk is Burn on! te veel een 'instapmodel', omdat het niet aansluit bij mijn niveau van persoonlijke ontwikkeling, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het boek perfect aansluit bij de meeste mensen die te maken hebben met spanningsklachten. Als bestuurslid van ons plaatselijke Broodfonds ga ik dit boek delen tijdens de volgende bijeenkomst voor eenieder die het wil lezen en doorgeven.

Burn on! is een toegankelijk boek wat door de oefeningen mogelijk maakt om spanning en overwhelm met babystapjes te verminderen. Neem wat past en laat liggen wat (nu) niet gaat. Ieder stapje telt en geeft meer energie, overzicht of rust.

Over Priscilla Rolvers

Priscilla Rolvers is Cosmetic Scientist en ondernemer. Ze studeerde Bestuurs- en Organisatiewetenschappen en rondde daarna onder andere Westerse Kruidengeneeskunde en Cosmotologie af. Ze is oprichter en eigenaar van Enjoy Divine Nature. Met een handvol teamleden ontwikkelt en produceert ze natuurcosmetica die de wereld beter maken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden