De thuisblijfvader is het persoonlijke verhaal van Tim Gouw neemt je mee in de ambities van zijn vrouw, verhuizingen naar Canada en naar Spanje, zijn pogingen om op afstand te blijven werken, de slapeloosheid van zijn dochter, de coronacrisis, een smerig zwembad met kikker en een manier om pannenkoeken van vitaminen te voorzien. Afgewisseld met beschouwingen over de handelingsonbekwaamheid van Nederlandse moeders in de jaren ’50, uren die vrouwen en mannen aan niet-betaald werk besteden, over voorzichtige ontwikkelingen in de normalisering van thuisblijfvaders en hoe het allemaal veel gelijkwaardiger is georganiseerd in de papa-Walhalla’s Zweden en Noorwegen.
Deeltijdprinsesjes
Gouws boek is zeer actueel, zeker nu de overheid een campagne startte om vrouwen ertoe te bewegen om meer uren betaald werk te gaan verzetten. Deeltijdprinsesjes moeten maar eens meer uren gaan werken om de personeelstekorten op te lossen, vindt de overheid. Het onderwijs, de zorg, de kinderopvang, overal zijn roosters niet meer rond te krijgen. Dan zijn al die parttimebanen niet meer te handhaven, toch? Lees ook Ik werk al, ik word er alleen niet voor betaald van Lynn Berger, die glashelder laat zien dat de Nederlandse deeltijdcultuur niet uit de lucht komt vallen en dat zorgtaken en het huishouden óók werk zijn.
Evenwicht
Na al die focus op de vrouwen, is het boek van Gouw een verademing. Mannen kunnen heus ook zorgen. Oefening baart kunst. En dat hoeft natuurlijk niet per se als 100% thuisblijfvader. Gouws bevindingen dragen hopelijk bij aan meer evenwicht in de verdeling tussen betaald en onbetaald werk.
Over Liesbeth Tettero
Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl).